Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eurooppaministeri Tuppurainen Unkarin myllykirjeestä suomalaistutkijalle: "Lähestymisyrityksillä ei pidä yrittää kaventaa akateemista vapautta"

Lännen Median tietojen mukaan kirjeitä on lähetetty muillekin Unkaria kritisoineille myös muualla Euroopassa. Yliopistonlehtori Heino Nyyssönen Turun yliopistosta uskoo, että kampanjassa pyritään hiljentämään kriittisiä ääniä.

Unkarin hallitus on kehottanut maata diktatuuriksi kutsunutta valtio-opin yliopistolehtoria Heino Nyyssöstä pyytämään anteeksi kirjoituksiaan.

Unkaria pitkään seurannut Nyyssönen sai torstaina kirjeen sähköpostilla Unkarin Suomen-suurlähetystöltä. Kirjeen on allekirjoittanut Unkarin hallituksen viestintäpäällikkö ja kansainvälisistä suhteista vastaava valtiosihteeri Zoltán Kovács.

– Luen tämän painostukseksi. Kirjeessä vaaditaan anteeksipyyntöä. Siinä koetetaan suitsia, että on olemassa jokin oikea totuus asiasta, Nyyssönen sanoo Lännen Medialle.

– Kaikki tämä on osa kampanjaa, jolla nähdäkseni pyritään hiljentämään kriittisiä ääniä ja tutkijoita.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) kommentoi asiaa Lännen Medialle tekstiviestillä.

– Pidän tutkijoiden akateemista vapautta erittäin tärkeänä. Yleisesti ottaen tutkijoiden lähestymisyrityksillä ei pidä yrittää tätä vapautta kaventaa, Tuppurainen toteaa.

Nyyssönen on saanut tietää, että laajassa kampanjassa kirjeitä on tullut myös Suomeen. Lännen Median tietojen mukaan vastaavia ohjauskirjeitä on lähetetty Unkarin hallintoa kriittisesti kommentoineille myös muualla Euroopassa.

– Kampanja voi olla jopa maailmanlaajuinen. Emme ole erityistapauksia, Nyyssönen sanoo.

Unkarin Suomen-suurlähettiläs György Urkuti ei halunnut kommentoida asiaa Lännen Medialle.

“Epätavallista diplomaattista toimintaa”

Suurlähetystön kirjeen allekirjoittanut Zoltán Kovács kirjoitti, että Nyyssönen olisi velkaa anteeksipyynnön Unkarin hallitukselle, sen kansalaisille ja Nyyssösen omalle yleisölle “perusteettomista väitteistä” ja “harhaanjohtamisesta”, koska hän on arvioinut Unkaria diktatuurina.

Nyyssösen mielestä tutkijoille lähetettävät paimenkirjeet ovat hyvin epätavallista diplomaattista toimintaa.

– En tällaista vain niele, että diktatuuria ei saisi sanoa. Siitä on pidätetty Unkarissa ihmisiä. Maalis-huhtikuun taitteessa laadittu laki mahdollisti sen, että siitä voi saada viisi vuotta vankeutta, Nyyssönen toteaa.

– Unkarilainen diplomatia valittaa, miksi Unkari on aina negatiivisesti julkisuudessa. Voiko tällaista kirjettä pitää positiivisena?

Poikkeusvaltuuksien poistumisesta spekulaatiota

Maaliskuun lopussa Unkarin hallitus antoi pääministeri Viktor Orbánille oikeudet hallita asetuksilla määräämättömän ajan koronakriisin takia. Poikkeustilan aikana Unkarissa ei voi järjestää vaaleja.

Silloin Nyyssönen mainitsi Suomen Kuvalehdessä julkaistussa puheenvuorossaan, että Unkari näyttää diktatuurilta.

– Parlamentti on kuitenkin kokoontunut, mutta laki laadittiin nimenomaan sitä varten, jos tulevaisuudessa parlamentti ei kokoontuisi. Mielestäni on ollut aika selvää, että ei virheellisten tietojen syynä ole länsimainen media vaan Unkarin oma parlamentti, Nyyssönen sanoo.

Tällä viikolla Unkarissa on annettu lakiesitys siitä, että poikkeusvaltuudet poistuisivat 20. kesäkuuta.

– Samaan aikaan on spekulaatiota siitä, mitkä kaikki lait jäävät. Yksi tulkinta on se, että Orbán antautuu osassa jotta hän pääsisi taas eteenpäin. Olen tulkinnut tätä leninistisenä, että pitää mennä yksi askel taakse jotta pääsee kaksi eteen.

Päivitetty 29.5. klo 17: Lisätty Tytti Tuppuraisen kommentti ja otsikkoa muutettu.