Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielenosoittajat uhmasivat ulkonaliikkumiskieltoa USA:ssa – protestit laajalti rauhallisia

Arviolta kymmenettuhannet ihmiset osoittivat tiistaina mieltään kaupungeissa eri puolilla Yhdysvaltoja. Kyseessä oli protestien kahdeksas peräkkäinen päivä sen jälkeen, kun poliisi surmasi George Floydin, 46, pidätystilanteessa Minneapolisissa.

Suuriin mielenosoituksiin kokoonnuttiin muun muassa Los Angelesissa, Philadelphiassa, Atlantassa ja Seattlessa. New Yorkissa osa protestoijista otti yhteen poliisin kanssa ja ryösteli kauppoja.

Poliisiväkivaltaa vastustavat mielenosoitukset ovat sujuneet suurelta osin rauhallisesti päivällä, mutta pimeän tultua iltaisin osa ryhtyy mellakoimaan ja syyllistyy ilkivaltaan, tuhopolttoihin ja ryöstelyyn. Kymmenissä kaupungeissa on voimassa ulkonaliikkumiskielto öiseen aikaan.

Juuri ennen ulkonaliikkumiskiellon alkamista mielenosoittajat Washingtonissa kongressirakennuksen ulkopuolella laskeutuivat toisen polvensa varaan ja huusivat iskulauseita: “hiljaisuus on väkivaltaa” ja “ei oikeutta, ei rauhaa”. Joukko pysyi paikallaan pimeän tultua ulkonaliikkumiskiellosta välittämättä.

Presidentti Donald Trump on uhannut mielenosoittajia armeijan paikalle lähettämiselle. Trump on myös nimittänyt protesteissa asialla olleen “huligaaneja” ja “roistoja”.

Tiistaina kymmenet kansalliskaartin sotilaat asettautuivat Lincolnin muistomerkin portaille Washingtonissa.

Los Angelesissa osa mielenosoittajista kätteli vuorossa olevia poliiseja poliisilaitoksen ulkopuolella.

Protestit herättävät myötätuntoa

Yhdysvalloissa suvaitaan protesteja hyvin. Suurin osa amerikkalaisista, 64 prosenttia, tuntee myötätuntoa mielenosoittajia kohtaan. Asia kävi ilmi Reutersin ja Ipsosin mielipidekyselystä tiistaina.

Toisaalta 27 prosenttia amerikkalaisista ei tunne myötätuntoa ihmisiä kohtaan, jotka “osoittavat mieltään nyt”.

Trump ei kerää paljon pisteitä toiminnastaan. Yli 55 prosenttia amerikkalaisista ei hyväksy sitä, miten Trump suhtautuu protesteihin.

Minneapolisissa Roxie Washington, jolla on kuusivuotias tytär surmatun George Floydin kanssa, piti tiedotustilaisuuden tiistaina.

Washington kertoi, että Floyd oli hyvä mies.

– Haluan kaikkien tietävän, mitä ne poliisit veivät minulta. Giannalla ei ole isää. Floyd ei näe hänen kasvavan, valmistuvan koulusta, Washington kertoi Reutersin mukaan.