Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nyt huolestuivat lääkärihelikopterilentäjät - kiire tai improvisointi eivät sovi ilmailuun

Hallinnointiyhtiö Finnhems teki viime vuonna miljoonatappion. Syynä laskutuskiistat helikopteritoimintaa pyörittävien yhtiöiden kanssa.

Lääkärihelikoptereita lentävät kahden yksityisen lentoyhtiön parikymmentä lentäjää ovat huolestuneet kiireestä, jolla hallinnointiyhtiö Finnhems Oy:stä ollaan tekemässä täyspainoista lentoyhtiötä.

Lentäjät ja yli 10 helikoptereissa työskentelevää ensihoitajaa ovat lähettäneet toukokuun alussa peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sdp) avoimen kirjeen. Siinä 32 allekirjoittajaa esittää, että lääkärihelikopteritoiminnan päätöksissä otettaisiin aikalisä.

Allekirjoittajien mielestä vuoden 2022 alkuun tähtäävä aikataulu on liian kiireinen ja vaarantaa koko lääkärihelikopteritoiminnan jatkuvuuden.

– Kiire tai improvisointi eivät sovi ilmailuun, kirjeessä todetaan.

“Aikataulu viivästynyt Finnhemsistä riippumattomista syistä”

Kirje on lähetetty peruspalveluministeri Krista Kiurun lisäksi Finnhemsin hallituksen puheenjohtajalle Harri Sailakselle. Sosiaali- ja terveysministeriö vastaa maaliskuussa perustetun valtioyhtiö Finnhems Oy:n omistajaohjauksesta.

Harri Sailas ei ota suoraan kantaa aikalisäesitykseen.

Hän kirjoittaa vastauksessaan henkilöstölle, että aikataulu on viivästynyt Finnhemsistä riippumattomista syistä ja että yhtiö tiedostaa aikatauluhaasteen.

Finnhemsin taloudellinen tulos miljoonan tappiolliseksi

Lääkärihelikopteritoimintaa harjoittavaksi lentoyhtiöksi tähtäävä Finnhems teki historiaansa nähden huonon taloudellisen tuloksen viime vuonna. Edellisen vuoden 10 000 euron voitto romahti yli miljoonan euron tappioksi.

Yhtiön liikevaihto oli 30 miljoonaa euroa.

Kyse ei ole tulojen romahduksesta: valtio antoi yhtiölle saman summan (28,9 miljoonaa euroa valtionavustuksena) vaan liiketoiminnan kulujen kasvusta liki miljoonalla eurolla.

Toimitusjohtaja Jyri Örri sanoo, että kyse on välimiesmenettelyn kuluista.

Finnhems on riidellyt useiden vuosien ajan molempien helikopteripalveluita sille myyvän yhtiön kanssa lentopalvelusopimusten noudattamisesta. Käytännössä se on hävinnyt riidat välimiesoikeudessa ja nyt kulut on pantu tilinpäätökseen.

Hallinnointiyhtiön kulut 4,4 miljoonaa euroa

Finnhemsin tulolähteet käytännössä koostuvat valtionavustuksesta ja Kelan korvauksesta helikopterilla jatkohoitoon kuljetetuista potilaista. Potti oli viime vuonna yhteensä 30 miljoonaa euroa.

Kulut muodostuvat helikopteriyhtiöiltä tehdyistä lentopalvelujen ostoista (25,6 miljoonaa euroa) ja yhtiön omista palkka- ym. kuiluista. Ovatko 4,4 miljoonan euron omat kulut kohtuulliset kun kyse on hallinnointiyhtiöstä?

– Finnhems hankkii lentotoiminnan ostopalveluna, mutta omistaa kaiken muun lääkärihelikopteritoimintaan kuuluvan infran. Summaan sisältyy myös tukikohtien operatiiviseen toimintaan liittyviä kuluja sekä tutkimuksen ja kehityksen kulut, vastaa toimitusjohtaja Jyri Örri.

Lentotunnit ja potilaskuljetukset vähenivät

Finnhems kertoo tilinpäätöksessä myös viime vuoden lääkärihelikopteritoiminnan merkittävästä vähenemisestä.

Lentotunnit joissakin tukikohdissa putosivat jopa 20-30 prosenttia ja kuljetettujen potilaiden määrä laski 435:stä 327:ään.

Jyri Örri sanoo, että päätöksen potilaan kuljetustavasta tekee ensihoitohenkilöstö, eikä yhtiö voi lentotunteihin vaikuttaa.

Juttua on korjattu 5.6. kello 13.30 siltä osin kun kysymys on välimiesoikeudenkäynnissä ratkottujen riitojen syistä ja niistä Finnhemsille koituvista kuluista.