Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskustalaiset kokoontuvat tänä aamuna Helsingissä valitsemaan uutta valtiovarainministeriä perjantaina eronneen Katri Kulmunin tilalle

Ennakkospekuloinneissa ainakin eduskunnan puhemiestä Matti Vanhasta ja nykyistä elinkeinoministeriä Mika Lintilää pidettiin mahdollisina.

Keskustan puoluehallitus, kansanedustajat ja europarlamentaarikot ovat kokoontumassa maanantaina aamulla Helsingissä valitsemaan maan hallitukseen uuden valtiovarainministerin. Kokous alkaa klo 9.

Uudesta ministeristä on päättämässä noin 60 ihmistä, jos kaikki ovat läsnä.

Valtiovarainministerinä ollut keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ilmoitti perjantaina eroavansa tehtävästään. Kulmuni erosi, koska hän oli tilannut ministeriön rahoilla viestintäpalveluita ja muuta esiintymiskoulutusta yksityiseltä konsulttitoimistolta. Kulmuni oli saanut koulutusta muun muassa keskustan puheenjohtajakilpailun puheeseen. Asia tuli ilmi Suomen Kuvalehden uutisessa tiistaina.

Viikonlopun aikana spekuloitiin ehdokkaita valtiovarainministeriksi. Ministeriksi esillä olivat muun muassa eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen ja nykyisen elinkeinoministeri Mika Lintilän nimet.

Lintilä oli jo valtiovarainministeri kesän ja syksyn, mutta puheenjohtajaksi syksyllä valittu Kulmuni otti puolueen painavimman salkun itselleen joulukuussa.

Jos Lintilä valitaan, tarvitaan myös uusi elinkeinoministeri

Jos Lintilästä tulee valtiovarainministeri, keskustalaisten pitää valita myös uusi elinkeinoministeri. Elinkeinoministeriksi ovat ennakkoarvioinneissa olleet mukana muun muassa eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja kansanedustajat Anu Vehviläinen ja Markus Lohi.

Elokuussa tiede- ja kulttuuriministerinä aloittava, keskustan mahdolliseen puheenjohtajakisan vahvoilla oleva Annika Saarikko ja Kulmunille puheenjohtajakamppailun syyskuussa hävinnyt puolustusministeri Antti Kaikkonen ilmoittivat viikonloppuna, että eivät ole käytettävissä valtiovarainministeriksi. Myös europarlamentaarikko Mauri Pekkarinen ilmoitti, että ei ole käytettävissä valtiovarainministeriksi.