Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuoreen valtiovarainministerin päähuolena on, miten Suomi selviää koronan aiheuttamasta suuresta laskusta – Vanhanen osallistuu heti tänään EU:n valtiovarainministereiden kokoukseen

Matti Vanhasesta tulee sittenkin Sanna Marinin (sd.) hallituksen pääministerin sijainen.

Tuore valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) pääsee heti ensimmäisenä työpäivänään täyteen työntouhuun.

– Tänään on jo edessä EU:n valtiovarainministerien kokous, Vanhanen sanoi ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan heti ministeriksi nimittämisensä jälkeen.

Vanhasen mukaan Suomella on nyt päällekkäin useita haasteita.

– Ensimmäinen haasteista on meneillään oleva koronavirus. Siitä pitää selvitä terveydellisesti, mutta myös taloudellisesti koronan seurauksista.

Vanhanen muistuttaa yli 5 miljardin euron lisäbudjetista, jonka hallitus on koronan takia tehnyt.

Valtiovarainministerin tehtävän päähuoli Vanhaselle on se, miten Suomi selviää laskusta, joka koituu koronan aiheuttamasta kriisistä.

“Rahaa palaa, jos jokainen vain touhuaa omiaan”

Vanhasen mukaankansallisesti pitää tehdä kaikki tehtävä, että vahingot saadaan minimoitua. Se ei pelkästään riitä, koska Suomi on hyvin riippuvainen ulkomaan kaupasta.

– Meille on tärkeää, että läntinen Eurooppa pysyy toimintakykyisenä. Saksan laaja elvytyspaketti auttaa myös Suomea.

Vanhanen muistuttaa, että kauppa kuuden EU-jäsenmaan kanssa yksistään muodostaa 40 prosenttia koko Suomen viennistä.

Vanhasen mukaan on oleellista, että Euroopan unionissa pystytään yhdessä sopimaan sopivasta elvytyslinjasta.

– Jos jokainen vain touhuaa omiaan, se tarkoittaa vain rahan palamista. Suomelle avainasemassa on, että meille tärkeät kauppamaat elpyvät.

Vanhanen muistuttaa kymmenen vuoden takaisesta finanssikriisistä ja yhteisistä toimista silloin, kun esimerkiksi taattiin pankkijärjestelmä ympäri markkinatalousmaailmaa.

– Ei riitä, että yksittäiset maat tekevät omaa elvytystään. Pitää huolehtia siitä, että on tietty samatahtisuus.

Vanhasen mukaan hallituksessa kyllä ymmärretään talouden haasteet

Keskustan ministeriryhmä järjestäytyi ennen tiedotustilaisuutta. Ryhmä päätti, että uusi valtiovarainministeri asettuu myös pääministerin sijaiseksi. Vanhanen myös edustaa keskustan ministeriryhmää silloin, kun on kyse hallituksen valmisteluun liittyvistä asioista.

Vielä maanantaina Vanhanen sanoi, että hänestä ei tule pääministerin sijaista. Vanhanen muutti mielensä, kun keskustaryhmä toivoi, että hän virkaiältään vanhimpana ottaa pääministerin sijaisuuden hoitaakseen.

Kun on kyse puolueiden välisistä asioista, silloin keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni edustaa keskustaa.

Vanhasen mukaan hallitusohjelman perustavoite, että maan taloutta johdetaan niin, niin että se tuo turvaa ja eheyttä suomalaisille, ei ole hävinnyt. Työllisyyttä ja toimeliaisuutta parantamalla talous saadaan kuntoon.

– Hallituksen pitää kyetä sellaisen suunnan näyttämiseen, että Suomi selviää. Valtiovarainministeri pyrkii virkavastuulla tekemään tämän.

Julkisuudessa on pohdittu, miten valtiovarainministeri Vanhasen linja sopii vihervasemmistolaisen hallituksen ideologiaan.

– Jos jollakin Suomessa on käsitys siitä, minkälaisen riesan kanssa olemme tekemisissä, niin tämän hallituksen jäsenillä, Vanhanen vastasi epäilijöille.

– Heillä on ehdottomasti paras informaatio, miten talous ja työllisyys kehittyvät.