Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi tukee kehittyvien maiden verotuskykyä Afrikassa – "Maat menettävät joka vuosi enemmän verotuloja kuin saavat kehitysapua"

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin (sd.) mukaan monikansallisten yritysten aggressiivisen verosuunnittelun takia kehittyvät maat menettävät verorahojaan

Suomi kaksinkertaistaa rahoituksensa kehittyvien maiden verotuskyvyn vahvistamiseksi vuoteen 2022 mennessä. Tuki suunnataan erityisesti Afrikkaan.

Verotukseen annetaan kehitysapua, jotta köyhät maat voivat jatkossa rahoittaa entistä suuremman osan kehitystarpeistaan omista verotuloistaan. Kehittyvien maiden verojärjestelmät ovat usein heikkoja. Valtaosa maiden työvoimasta ja yrityksistä toimii epävirallisessa taloudessa, verorekisterien ulkopuolella. Lisäksi monikansallisten yritysten aggressiivinen verosuunnittelu uhkaa erityisesti kehittyvien maiden mahdollisuuksia kerätä verotuloja.

– Kehitysmaat menettävät laittomien rahavirtojen ja aggressiivisen verosuunnittelun takia joka vuosi enemmän verotuloja kuin saavat kehitysapua, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari (sd.) ulkoministeriön tiedotteessa.

Kehitysvaroilla tuettavien yritysten verovastuullisuutta vahvistetaan

Afrikan maat ovat ryhtyneet toimiin pysäyttääkseen verotulojen virran pois omasta käytöstä, ja Suomi haluaa Skinnarin mukaan tukea niitä työssä.

Suomen uusi “Verotus ja kehitys” -toimintaohjelma 2020–2023 tähtää kehittyvien maiden verotuskyvyn vahvistamiseen ja kehitysyhteistyövaroin tuettavien yritysten verovastuullisuuden varmistamiseen. Tavoitteena on myös kehittyvien maiden äänen saaminen kuuluviin kansainvälisissä neuvottelupöydissä.

Suomen Verohallinto jatkaa yhteistyötä Tansanian kanssa

Suomi laajentaa yhteistyötään Afrikan verohallintojen kattojärjestön ATAFin (African Tax Administration Forum) kanssa. Suomen Verohallinto jatkaa yhteistyötään Tansanian kanssa, ja laajentaa yhteistyötään myös muihin Afrikan maihin.

Kehitysyhteistyövaroin tuettavilta yrityksiltä edellytetään läpinäkyvää maakohtaista tilinpäätös- ja verotietojen raportointia.

Suomi rahoittaa myös afrikkalaisten kansalaisjärjestöjen yhteistyötä vero-oikeudenmukaisuuden edistämiseksi. Pyrkimyksenä on tuoda hallituksia, tutkijoita ja kansalaistoimijoita yhteen vahvistamaan verokulttuuria Afrikassa ja puolustamaan Afrikan maiden yhteisiä kantoja globaalin veropolitiikan kysymyksissä.