Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomeen pääsi huhtikuun alussa ukrainalaisia kausityöläisiä, vaikka rajat olivat kiinni: "Olisi ollut kohtuutonta käännyttää heidät"

Rajavartiostolaitos oli jo käännyttämässä huhtikuun alussa saapuneet ukrainalaiset kausityöläiset, mutta perui päätöksensä hallituksen muuttuneen linjan takia. Kausityöläisten sallittu määrä on kuusinkertaistunut kahdessa kuukaudessa.

Suomeen pääsi huhtikuun alussa ukrainalaisia kausityöläisiä, vaikka Suomen ulkorajat olivat tällöin kiinni koronaviruksen takia.

Ukrainasta saapui 3. huhtikuuta Helsinki-Vantaan lentoasemalle 13 kausityöntekijää, joilla oli oleskelulupa kausityötä varten. Ukrainalaiset saivat rajalla ensin käännytyspäätöksen, mutta Rajavartiolaitos perui päätöksen.

Rajavartiolaitoksen esikunnan rajatarkastusyksikön päällikkö Tuomas Laosmaa kertoo, että kun ukrainalaiset saapuivat Suomeen, heidät olisi pitänyt käännyttää. Lentoja takaisin ei kuitenkaan ollut joka päivä, vaan vasta 6.4. oli ensimmäinen lentovuoro.

– Hallitus muutti linjaansa 6.4. Käännytyksen toimeenpano olisi johtanut tilanteeseen, jossa ukrainalaiset olisivat voineet tulla heti seuraavalla vuorolla takaisin Suomeen. Olisi ollut kohtuutonta käännyttää heidät takaisin Ukrainaan, Laosmaa toteaa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) esikunnasta kerrotaan, että ministeriö oli yhteydessä Ukrainaan huhtikuun alussa tulleiden kausityöläisten osalta. Ulkoministeri Haavisto oli soittanut Ukrainan ulkoministerille Vadym Prystaikolle ja kertonut ukrainalaisten olevan Suomessa karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Ukraina antaa nyt luvan

Hallitus sulki Suomen ulkorajat maaliskuussa ja linjasi 6.4. rajan avaamisesta kiintiömäärälle EU:n ulkopuolelta tulevia välttämättömiä työntekijöitä. Kriittisen kausityövoiman kiintiöksi määrättiin tuolloin 1 500 työntekijää. Kiintiöön kuuluivat myös ukrainalaiset kausityöläiset.

Laosmaan mukaan Rajavartiolaitos ei tiennyt etukäteen kausityöläisille perustettavasta kiintiöstä. Rajavartiolaitos tiesi kuitenkin, että kausityön sallimisesta huoltovarmuudelle kriittisenä alana käytiin keskusteluja.

Laosmaa sanoo, ettei vastaavanlaisia tilanteita ole syntynyt korona-aikana ennen huhtikuun tapahtumia.

– Tämän jälkeen on ollut joitain yksittäisiä tapauksia, joissa kausityöhön saapuvien maahantuloedellytyksiä on pitänyt selvittää tarkemmin.

Julkisuudessa on uutisoitu, kuinka Ukrainan hallitus on hankaloittanut kausityöläisten pääsyä ulkomaille. Huhtikuun lopussa maa ilmoitti, etteivät Ukrainan kansalaiset saa poistua maasta kausitöihin ulkomaille. Maan hallitus kuitenkin perui päätöksen toukokuun alussa. Maa antaa nyt kansalaistensa lähteä kausitöihin, mikäli tietyt ehdot täyttyvät.

Kriittisimmät kausityöläiset Suomeen kiintiön avulla

Työ- ja elinkeinoministeriö perusti 25.3. viranomaisryhmän, jonka tarkoituksena oli arvioida työntekijöiden maahantuloa poikkeustilanteessa, jossa Suomen rajat olivat pääosin kiinni.

Ryhmä arvioi, mitkä työtehtävät ovat huoltovarmuuden takia akuutteja tai toimialan kannalta kriittisiä työtehtäviä. Näiden työtehtävien kohdalla päätettiin varmistaa maahanpääsy.

Viranomaisten listalle päätyivät muun muassa maa-, puutarha- ja kalatalousala, elintarvikeala ja rakentaminen. Välttämättömistä työtehtävistä tiedotettiin 6. huhtikuuta, jolloin kerrottiin myös tarkemmin hallituksen linjauksista maa- ja metsätalousministeriön kriittisen työvoiman maahantuloehtojen suhteen.

Tällöin tiedotettiin, että 1 500 EU:n ulkopuolelta tulevaa työntekijää voidaan ottaa maahan. Rajalle tullessa työntekijöillä piti olla normaalin työluvan lisäksi työnantajan toimittama lomake työtehtävien välttämättömyydestä.

Maa- ja metsätalousministeriö myös kokosi suosituslistan kriittisimmistä kausityöläisistä työnantajien ilmoitusten perusteella. Ministeriön lista toimitettiin Rajavartiolaitokselle.

Hallitus lisäsi kiintiöön 3 000 työntekijää. Toukokuun puolesta välistä EU:n ulkopuolisten kausityöntekijöiden kiintiö oli 4 500.

Toukokuun lopussa hallitus päätti kaksinkertaistaa maa- ja puutarhatilojen sadonkorjuuta varten tarvittavan työvoiman kiintiön. Kesäkuun alusta alkaen Suomeen on saanut tulla yhteensä 9 000 EU:n ulkopuolista kausityöntekijää.