Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Oikeudenkäyntien kustannukset ja hitaus ovat jatkuva oikeusturvaongelma" – Asianajajaliiton uuden puheenjohtajan mukaan lapset joutuvat kärsimään huoltajuuskiistojen hitaudesta

Tamperelaisen asianajajan Hanna Räihä–Mäntyharjun luottamustehtävät liitossa alkoivat Oulun osastossa, kun hän toimi asianajajana Kajaanissa.

Asianajajaliiton perjantaina valittu uusi puheenjohtaja Hanna Räihä–Mäntyharju pitää oikeudenkäyntien kustannuksia ja hitautta jatkuvana oikeusturvaongelmana.

– Näen työssäni valitettavan usein, kuinka esimerkiksi huoltajuusriidassa etenkin lapsi joutuu kestämään eniten epävarmuutta siksi, että prosessi matelee, hän sanoo asianajajaliiton tiedotteessa.

Tamperelainen Räihä–Mäntyharju toimi aiemmin liiton varapuheenjohtajana. Asianajajaliiton luottamustehtävissä hän on toiminut 17 vuotta. Hän aloitti Oulun osaston varapuheenjohtajana silloin kun toimi asianajajana Kajaanissa.

– Asianajajaliitto on jo aiemmin kantanut huolta oikeudenkäyntien kestosta. Pidän ongelmallisena, että tilanne on edelleen vain huonontunut. Kansalaisen oikeusturva ei nyt kaikilta osin toteudu.

Uusia toimintatapoja oikeudenhoitoon

Räihä–Mäntyharjun mukaan oikeudenhoidon riittävän resurssoinnin lisäksi tarvitaan aidosti uusia toimintatapoja

Hän korostaa, että oikeusvaltiossa jokaisen tulee voida saattaa asiansa käsiteltäväksi tuomioistuimessa, koska oikeudenhoidon keskeisin tehtävä on ratkaista näitä asioita riippumattomasti.

“Etäyhteyksien hyödyntämisessä vielä parantamisen varaa”

Räihä-Mäntyharjun mielestä etenkin oikeudenhoidon etäyhteyksien hyödyntämisessä on runsaasti parantamisen varaa.

– Tuhansia oikeusjuttuja on tänä keväänä jouduttu lykkäämään koronatilanteen vuoksi. Oikeudenhoidon toimijoilla onkin yhteinen haaste siinä, miten tämä ruuhka saadaan purettua ja miten sen paheneminen estetään, Räihä–Mäntyharju sanoo tiedotteessa.

Räihä–Mäntyharju seuraa tehtävässä asianajaja Jarkko Ruoholaa, joka toimi Asianajajaliiton puheenjohtajana 2016–2020.