Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lippueamiraali Timo Hirvonen saa syytteet neljästä tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta

KRP:n tutkinnassa selvitettiin Merivoimien henkilöstöpäätöksiä, joita on tehty esteellisenä. Asiaa käsitellään Hirvosen korkean virka-aseman vuoksi ensimmäisenä asteena Helsingin hovioikeudessa.

Merivoimien entinen esikuntapäällikkö, lippueamiraali Timo Hirvonen saa syytteet neljästä tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta. Syyttäjän mukaan epäillyt rikokset ajoittuvat vuosiin 2016-2018. Asiaa käsitellään Hirvosen korkean virka-aseman takia ensimmäisenä asteena Helsingin hovioikeudessa.

Keskusrikospoliisin (KRP:n) esitutkinnassa selvitettiin henkilöstöasioihin liittyvien päätösten tekemistä esteellisenä Merivoimissa. Tapausta tutkittiin aluksi virkavelvollisuuden rikkomisena, mutta nimikkeet muuttuivat esitutkinnan kuluessa. Hirvonen on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.

Esteellisyystapauksia selvitti elo-syyskuussa 2018 myös Puolustusvoimien laillisuusvalvonta. Merivoimien silloinen komentaja, vara-amiraali Veijo Taipalus väitti lausunnossaan laillisuusvalvonnalle, että Hirvonen ei ole vaikuttanut johtotehtävään valitun läheisensä valintaan. Pääesikunta totesi muutamia pienempiä esteellisyystapauksia tapahtuneeksi, mutta tutkintapyyntöä ei katsottu Hirvosen kohdalla tarpeelliseksi.

Lännen Media uutisoi saman vuoden lokakuussa Taipaluksen antaneen asiassa väärää tietoa laillisuusvalvojalle. KRP aloitti marraskuussa 2018 esitutkinnan Hirvosesta Pääesikunnan tekemän tutkintapyynnön perusteella. Merivoimien henkilöstöpäällikkönä työskentelevä Pekka Varjonen on sittemmin kertonut varoittaneensa Puolustusvoimien laillisuusvalvontaa Merivoimien antamista vääristä tiedoista jo kyseisen vuoden elo-syyskuussa.

Hirvonen on esitutkinnan aikana työskennellyt Pääesikunnassa. Hänet on määrätty sijaistamaan kenraalikuntaan kuuluvia Puolustusvoimien strategia- ja suunnittelupäälliköitä.

Toimitus tavoitti Puolustusvoimien viestintäjohtajan, eversti Torsti Astrénin. Hän ei halua kommentoida syyteasiaa millään tavalla.

– Tässä (syyttäjän) paperissa ei ole mitään tietoa, kenestä (syytetystä) tässä puhutaan, Astrén perustelee.

Lännen Median tietojen mukaan Puolustusvoimien johto pyrki esteellisyyssotkuista huolimatta edistämään Hirvosen valintaan uudeksi Merivoimien komentajaksi loppusyksystä 2018. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli jo valmistautunut nimittämään Hirvosen Merivoimien johtoon, mutta hän perääntyi viime hetkillä.

Palvelusrikokseen syyllistyy lain mukaan sotilas, joka rikkoo tai jättää täyttämättä palvelukseen kuuluvan velvollisuuden tai esimerkiksi sotilaallista järjestystä koskevan määräyksen. Palvelusrikos on tuottamuksellinen, jos se on tehty huolimattomuudesta.