Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Tunnelma muistutti Berliinin muurin murtumista" – liikuttuneita ihmisiä on virrannut Saksan rajojen yli aamusta alkaen

Esimerkiksi Tanskan etelärajalle muodostui pitkiäkin autojonoja. Saksassa vuosikymmeniä asunut suomalainen vertaa tunnelmaa jopa vuoden 1989 suureen vapauden huumaan.

– Juhuu, super, iloitsevat saksalaiset rajojen aukeamista.

Euroopan sydämessä sijaitsevan Saksan asukkaiden elämä ei rajoitu maan rajojen sisäpuolelle, päinvastoin. Rajojen toisella puolella on työpaikkoja, loma-asuntoja, sukua ja ystäviä. Liikkumisen vapauteen puuttuminen ja rajojen sulkeminen toi myös ikäviä kaikuja menneestä: kylmän sodan ajasta, rautaesiripusta ja Berliinin muurista.

Saksan rajat olivat nyt koronaviruksen takia kolme kuukautta kiinni. Tänään rajat avattiin ja matkustusvaroitus poistettiin. Nyt Saksasta pääsee 27:ään Euroopan maahan. Suljettuina pysyivät ainoastaan Suomi, Ruotsi, Norja ja Espanja. Ruotsi jää toistaiseksi haaveeksi korkeiden infektiomääriensä takia, Suomi omalla päätöksellään.

Puolan ja Saksan väliset rajat aukesivat jo lauantaina 13. kesäkuuta, kun Puola avasi rajansa kaikille EU-kansalaisille.

– Tunnelma muistutti Berliinin muurin murtumista. Ihmiset juhlistivat sitä skumpalla ja iloitsivat, Maarit Lukkarinen kuvailee. Hän on asunut Berliinissä vuodesta 1988 lähtien.

Pandemia-aikana rajoilta käännytettiin lähes 200 000 matkustajaa

Koronavirus-pandemian myötä Saksa päätettiin sulkea. Saksan sisäministeri Horst Seehofer määräsi 16. maaliskuuta valvontapisteet maan rajoille. Kun rajanylityspaikkojen valvonta lakkasi keskiyöllä, odottivat rajanylityspaikoilla jo satojen metrien jonot.

Saksalaisten kuvasta matkustushalusta kertoo myös se, että kolme kuukautta kestäneen matkustusrajoitusten aikana rajavalvontapisteillä käännytettiin saksalaisviranomaisten mukaan yhteensä 196 000 matkustajaa. Nyt Saksasta ja Saksaan saa taas matkustaa vapaasti, ilman erityisen painavaa perustetta.

Siinä missä työmatkalaiset ja vapaa-ajan matkustajat iloitsivat, poliitikot huolehtivat uudesta korona-aallosta.

Valtaosa EU-maista avasi rajansa EU- ja Schengen-maille

Tällä hetkellä matkustuskäytännöt ovat EU:n sisällä vaihtelevat. Saksan tavoin rajansa avasi tänään maanantaina valtaosa Euroopan maista. Kuten Saksassa, rajat on avattu EU- ja Schengen maille.

Suomesta pääsee matkustamaan tästä päivästä alkaen Baltian maihin sekä Ruotsia lukuun ottamatta muihin Pohjoismaihin, ilman koronaviruksen vuoksi toteutettua rajavalvontaa ja kahden viikon karanteenia.

Saksan kohdalla ei näin ole. Yle Radio Suomen Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina selvisi, että Suomen hallituksen alustavissa suunnitelmissa oli avata rajat nyt myös Saksalle, mutta maltillisuuteen vedoten rajojen avaaminen Saksalle siirtyi.

Saksassa asuu toistakymmentä tuhatta suomalaista ja maa on suosittu matkailukohde.