Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuvat Kreikan leireiltä heinäkuussa – koronapandemia ja erityisjärjestelyt alaikäisille viivyttivät suunnitelmia

Suomi on sitoutunut vastaanottamaan Välimeren alueen EU-maista heikoimmassa asemassa olevia turvapaikanhakijoita, erityisesti tyttöjä ja erityisen tuen tarpeessa olevia lapsia ja yksinhuoltajaperheitä. Heistä ensimmäisten oli määrä saapua jo touko-kesäkuussa. Viimeinen lento saapuu syyskuussa.

Ensimmäisten turvapaikanhakijoiden saapuminen Suomeen Kreikan pakolaisleireiltä viivästyy heinäkuun alkuun, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön projektipäällikkö Monna Airiainen kertoo. Siirron tarkempaa aikataulua ei ole Airiaisen mukaan vielä vahvistettu.

Alun perin siirron piti tapahtua jo touko-kesäkuun vaihteessa. Airiaisen mukaan siirtoa ovat viivästyttäneet ennen kaikkea käytännön järjestelyt.

– Kreikka, Euroopan komissio ja EU:n turvapaikkavirasto ovat tehneet paljon töitä siirtääkseen yksin olevat alaikäiset mahdollisimman ripeästi Kreikan saarilta mantereelle ja valmistellakseen lapset siirto-operaatioon. Kaikille ilman huoltajaa oleville alaikäisille tehdään ennen siirtoa kattavat haastattelut lapsen edun arvioimiseksi ja terveystarkastukset. Lapselle pitää löytää sopiva edustaja. Tämä luonnollisesti vie oman aikansa.

Suomi on sitoutunut vastaanottamaan 175 turvapaikanhakijaa Välimeren maiden pakolaisleireiltä. Ensimmäisellä siirrolla Suomi vastaanottaa 25 alaikäistä turvapaikanhakijaa Kreikasta.

Terveystarkastuksen kautta lennolle

Tällä hetkellä siirrot leireiltä Kreikan mantereelle ovat käynnissä. Majoitusprosessia Ateenassa on hidastanut esimerkiksi koronatilanne ja se, että majoituksen tulee olla alaikäiselle soveltuva.

Kaikille tehdään ennen siirtoa Ateenaan koronatesti ja tuloksen tulee olla negatiivinen, jotta siirto voidaan toteuttaa. Tämän jälkeen he ovat karanteenimaisissa oloissa lähtöön saakka.

– Vielä lähtöpäivänä tehdään viimeinen terveystarkastus. Mikäli oireita ilmenee, lennolle ei pääse. Suomessa saapujille asetetaan varotoimenpiteenä kahden viikon karanteeni, Airiainen kertoo.

Vaikka virustartunnan ehkäiseminen aiheuttaa erityisjärjestelyitä, koronapandemia ei Airiaisen mukaan ole ainoa syy turvapaikanhakijoiden saapumisen viivästymiselle.

– Pandemia viivästytti prosessia alussa. Kun selvyys saatiin, että siirrot voidaan käynnistää, yhteistyö osapuolten välillä on sujunut hyvin.

Paine vastaanottaa haavoittuvaisimmassa asemassa olevat alaikäiset oli kova jo aiemmin.

– Olot leirillä ovat epäinhimilliset. Ne olivat täynnä jo ennen koronapandemian puhkeamista.

Turvapaikanhakijoita myös Kyprokselta ja Maltasta

Suomi vastaanottaa Kreikasta varmistetusti sata turvapaikanhakijaa noin 25 henkilön erissä. Viimeisen lennon on määrä saapua syyskuussa.

Lennot järjestetään kolmen viikon välein siten, että kukin ryhmä ehtii olla karanteenissa.

Loput turvapaikanhakijat on tarkoitus vastaanottaa Kyprokselta ja Maltalta. Kreikasta voidaan siirtää lisäksi myös yksinhuoltajaperheitä kesällä ja alkusyksyllä.