Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Seksitaudit ja matkailuun liittyvät infektiot lisääntyivät viime vuonna Suomessa

Matkailuun liittyviä infektioita todettiin viime vuonna hieman tavallista enemmän, kertoo Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL.

Hyttysten pistojen välityksellä leviäviä tauteja kuten malariaa, dengueta ja chikunguniaa todettiin enemmän kuin edellisvuonna. Vaarallisen falciparum-malarian osuus kaikista malariatartunnoista lisääntyi vuoden 2018 24 tartunnasta viime vuoden 43 tartuntaan.

–  Trooppisissa kohteissa hyttysiltä tulisi suojautua myös kaupungeissa ja päiväsaikaan. Paras keino on käyttää vaaleita ja kevyitä vaatteita ja lisätä välillä aurinkorasvan päälle myös hyttyskarkotetta. Korkean riskin malariamaissa tulisi huolehtia myös malarialääkityksestä, sanoo THL:n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg tiedotteessa.

Kaikki Suomessa todetut malariatartunnat ovat olleet peräisin Afrikasta.

Seksitautien määrä lisääntyi selvästi

Klamydiatartuntoja todettiin viime vuonna lähes 16  200 kappaletta, mikä on yli tuhat tartuntaa enemmän kuin vuonna 2018. Myös tippuri- ja kuppatartunnat lisääntyivät.

Todennettujen tartuntojen yleistymiseen voi THL:n mukaan vaikuttaa myös lisääntynyt testaus.

Tartunnoista valtaosa kohdistui nuoriin aikuisiin. THL:n mukaan seksitautien tartunnoista lähes 80 prosenttia todettiin 15–29-vuotiailla.

Muuten tartuntatautien esiintyvyys pysyi THL:n mukaan Suomessa melko vakaana.

Tiedot käyvät ilmi THL:n tartuntatautirekisterin tiedoista.