Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintola-ala iloitsee rajoitusten purusta, mutta rahojen riittäminen huolettaa – Ala pyytää edelleen arvonlisäverojen alentamista

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan rajoitusten poistuminen mahdollistaa ravintolatoiminnan muuttumisen jälleen kannattavaksi. Yhdistys esittää, että arvonlisäveroja pitäisi alentaa määräaikaisesti ravintola-alan lisäksi henkilöliikenteessä, majoituksessa sekä liikunta- ja kulttuuripalveluissa.

Hallitus kertoi keskiviikkona, että ravintoloiden rajoitukset lievenevät juhannuksen jälkeen. Ensi maanantaista alkaen ravintolat saavat olla auki kello 02 asti ja anniskella kello 01 asti, buffetkielto poistuu ja asiakaspaikkojen määrä sisätiloissa nousee 75 prosenttiin. Jos epidemiatilanne jatkuu myönteisenä, kaikki ravintolatoiminnan rajoitukset poistuvat 13. heinäkuuta.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan tiedotteen mukaan hallituksen päätökset mahdollistavat yhä useamman lomautettuna olevan työntekijän kutsumisen töihin. Buffet-pöytien salliminen on helpotus erityisesti lounasravintoloille, liikenneasemille ja hotellien aamiaistarjoiluille. Anniskelu- ja aukioloaikojen pidennys mahdollistaa myös yökerhojen aukeamisen. Kun enimmäisasiakaspaikkamäärä nousee 75 prosenttiin, yhä useampi ravintola voi avata.

Alvin määräaikainen alentaminen piristäisi

MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi esittää tiedotteessa, että ravintola-ala tarvitsee arvolisäverojen 12 kuukauden määräaikaisen alentamisen 10 prosenttiin piristämään kysyntää. Tällä tuettaisiin työllisyyttä ja katettaisiin tappioita.

– Myös kotimaanmatkailu tarvitsee apua toiminnan uudelleen käynnistymiseen. Tämän vuoksi kotimaan henkilöliikenteen, majoituksen sekä liikunta- ja kulttuuripalvelujen arvonlisäveroa tulisi alentaa 10 prosentista 5 prosenttiin 24 kuukauden määräajaksi, Lappi toteaa tiedotteessa.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa ehdotti arvonlisäverojen alentamista samalla mallilla jo toukokuun alussa.

MaRan mukaan ravintoloiden taloudellinen tilanne on edelleen kriittinen. Monella yrityksellä sulkemisen aikaiset laskut ovat maksamatta. Yrittäjiä huolettaa rahojen riittäminen palkkojen, vuokrien ja muiden kulujen maksamiseen.

Isommat tapahtumat mahdollisia elokuussa

Kongressi-, messu- ja tapahtumatoimialojen kannalta hyvä uutinen on hallituksen keskiviikkoinen päätös sallia yli 500 hengen tilaisuudet sekä sisällä että ulkona elokuun alusta ja tautitilanteen salliessa poistaa kokoontumisrajoitukset kokonaan.

MaRa kertoo, että toimialojen myynti on vähentynyt yli 90 prosenttia koronakriisin aikana. Lapin mukaan kongresseilla ja messuilla on suuri taloudellinen merkitys myös muille matkailu- ja ravintola-alan yrityksille ja julkiselle taloudelle.

MaRa muistuttaa hallituksen tapaan, että ravintoloiden ja asiakkaiden on yhä tärkeää noudattaa korostettuja hygienia- ja turvallisuusvaatimuksia, koska koronavirusta ei ole vielä voitettu. MaRan mukaan ravintola-ala ja sen työntekijät eivät kestäisi toiminnan rajoittamista uudelleen.