Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tulli paljasti samankaltaisia marihuanalähetyksiä – Kannabiskukintoja lähetettiin pikarahtina Espanjasta Suomeen

Tulli kertoo tutkineensa useita törkeitä huumausainerikoksia, joissa on ollut sama tekotapa. Kaikissa tapauksissa Espanjasta on lähetetty pikarahtilähetyksissä Suomeen kannabiskukintoja eli marihuanaa. Takavarikoidun ja levitykseen päätyneen marihuanan katukauppa-arvo on arviolta yhteensä yli kolme miljoonaa euroa.

Tullin mukaan kyseessä on kaksi samankaltaista rikoskokonaisuutta, joista toinen on syyteharkinnassa ja toinen on lähdössä syytteeseen. Törkeästä huumausainerikoksesta epäiltyjä henkilöitä on vangittuna molemmissa tapauksissa. Osalla epäillyistä on aiempaa rikostaustaa.

Ensimmäisessä rikoskokonaisuudessa lähetettiin vuonna 2019 Espanjasta Suomeen pikarahtilähetyksenä yhteensä noin 50 kiloa marihuanaa kahdeksassa eri lähetyksessä. Pikarahtilähetykset oli osoitettu yksityishenkilöille ja yksityisiin osoitteisiin Suomessa.

Marihuanaa on päätynyt levitykseen noin 43 kiloa, ja sen katukauppa-arvo on arviolta noin 870  000 euroa.

Tapauksen esitutkinnan aikana on ollut kiinniotettuna ja tutkintavankeudessa kuusi noin 30–40-vuotiasta Suomen kansalaista. Tullin esitutkinta asiassa on päättynyt.

Toinen tapaus syyteharkinnassa

Toinen epäiltyjen törkeiden huumausainerikosten sarja on siirtynyt syyteharkintaan. Siinä Espanjasta on Tullin mukaan lähetetty marraskuun 2019 ja maaliskuun 2020 välisenä aikana Suomeen kaikkiaan 18 pikarahtilähetystä, jotka sisälsivät yhteensä noin 157 kiloa marihuanaa. Lähetysten vastaanottamisessa käytettiin epäiltyjen ja tapauksen ulkopuolisten henkilöiden nimiä ja henkilötietoja sekä Airbnb-sivuston kautta vuokrattavana olleita asuntoja.

Marihuanaa on päätynyt levitykseen noin 130 kiloa, ja sen katukauppa-arvo on arviolta yli 2,3 miljoonaa euroa.

Epäiltynä on kaksi tanskalaista 1990-luvulla syntynyttä henkilöä.

Epäillyt olivat matkustaneet Suomeen vastaanottamaan huumausainelähetyksiä ainakin Lahdessa, Kotkassa ja Vastilassa Kymenlaaksossa.

Huumeita oli levitetty molemmissa tapauksissa myyntiin eri alueilla pääkaupunkiseudulla ja Itä-Suomessa.