Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elinkeinoministeri Lintilä ei kaipaa turvelinjaan päivitystä – "Hallitusohjelman mukaan mennään"

Sitra esittää turpeen alennetusta verokannasta luopumista nopeutetulla aikataululla. Elinkeinoministeri Mika Lintilä ei lämpene ajatukselle. Huolena on energiapolton siirtyminen ainespuuhun ja kivihiileen.

Turpeen energiapoltosta luopuminen nousi keskusteluun Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitran tuoreen työpaperin myötä. Sitran suosituksissa todetaan muun muassa, että turpeen alennetusta verokannasta tulee luopua esimerkiksi vaiheittain vuoteen 2025 mennessä.

Työpaperissa todetaan myös, että mikäli verotuen poisto ja päästökauppa eivät riitä ohjaamaan turpeen energiakäytön loppumiseen esimerkiksi vuoteen 2030 mennessä, voitaisiin harkita turpeen käytön kieltämistä lailla.

Elinkeinoministeri

Mika Lintilä (kesk.) ei ole tutustunut Sitran työpaperiin syvällisemmin, mutta kommentoi turvetilanteen olevan ennallaan.

– Mikään ei ole muuttunut, hallitusohjelman kirjauksen mukaan mennään. Samat huolet on kuin aiemminkin, mutta aikataulu on ennallaan. Muutoksia ei ole tehty, Lintilä linjaa.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen hallitusohjelmassa on määritetty tavoitteeksi turpeen energiakäytön vähintään puolittaminen vuoteen 2030 mennessä. Hallitusohjelman tavoitteena on, että Suomi olisi hiilineutraali vuonna 2035.

Työ- ja elinkeinoministeriö on asettanut turveasioita selvittämään laaja-alaisen työryhmän, jonka virallinen nimi on Polttoturpeen käytön korvaamista korkeamman jalostusasteen tuotteilla selvittävä työryhmä.

Työryhmän toimikausi kestää maaliskuun 2021 loppuun.

Mika Lintilä ei näe tarvetta turveasioiden kiirehtimiseen.

– Huoli on tietysti se, että jos lähdetään tekemään nopeita muutoksia esimerkiksi verotuksen suhteen, tuleeko se muuttamaan ajojärjestystä. Kaikki tietävät, mitä ruvetaan polttamaan, jos turpeen poltto kielletään nopealla aikataululla. Sitten poltetaan ainespuuta ja kivihiiltä, ja se tuskin on kenenkään intresseissä.

Huoltovarmuus muistettava

Turveasiat herättävät runsaasti intohimoja, ja Sitran työpaperiakin kommentoitiin julkisuudessa jo ennen sen julkistamista. Elinkeinoministeri Lintilä kuitenkin laittaa keskustelulle jarruja.

– Kaikki palaset ovat jo olemassa, eivätkä ne ole muuttuneet. Turvetyöryhmä on asetettu ja tekee omaa työtään, ja toisaalta energiaverouudistus on menossa yhteistyössä VM:n ja TEM:n kesken. Kaikki palaset ovat jo olemassa.

Turveasioissa jakolinja hallituksessa kulkee etenkin keskustan ja vihreiden välillä. Lintilä ei kuitenkaan näe asiaa ongelmana, sillä varsinaiset linjaukset asiasta on tehty jo hallitusneuvotteluissa.

Lintilä muistuttaa turpeella olevan oma roolinsa myös Suomen huoltovarmuuden näkökulmasta.

– Korona-aika korosti, että sillä on huoltovarmuuden kannalta oma merkityksensä, vaikka se ei tulekaan olemaan jatkuvasti polttoainetta. Tämäkin reitti pitää kuitenkin olla.