Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiovarainministeri Vanhanen ei lähde puheenjohtajakisaan: "On parempi, että tehtävään otetaan ministeri, joka on toiminut pidempään euroryhmässä"

Suomi ei ehdota valtiovarainministeri Matti Vanhasta euroryhmän puheenjohtajakisaan. Tällä hetkellä ainoa virallinen ehdokas kahden ja puolen vuoden pestiin on Espanjan valtiovarainministeri Nadia Calvino. Euroalueen maiden talousministereistä koostuvan ryhmän tarkoituksena on tiivistää keskusteluyhteyttä ja vastata eurohuippukokouksista.

Suomen valtiovarainministeri Matti Vanhanen ei lähde käynnissä olevaan euroryhmän puheenjohtajakisaan.

– On parempi, että tehtävään otetaan ministeri, joka on toiminut pidempään euroryhmässä, Vanhanen kommentoi Lännen Medialle.

Maiden on ehdotettava talousasioista vastaavaa ministeriään euromaiden ryhmän puheenjohtajakisaan viimeistään tänään, torstaina 25. kesäkuuta.

Tällä hetkellä kilpailuun on ehdotettu virallisesti vasta Espanjan valtiovarainministeriä Nadia Calvinoa.

Kisa käynnistyi, kun nykyinen puheenjohtaja Portugalin valtiovarainministeri Mário Centeno ilmoitti aikaisemmin kesäkuussa, ettei halua lähteä ehdolle toiselle kaksi ja puoli vuotta kestävälle kaudelle.

Tarkoitus edistää talousyhteistyötä

Euroryhmä koostuu euroalueen jäsenmaiden taloudesta vastaavista ministereistä. Sen tarkoitus on varmistaa, että maiden talouspoliitikot keskustelevat tiiviisti keskenään.

Ryhmä kokoontuu yleensä kerran kuukaudessa ja vastaa eurohuippukokousten valmistelusta ja jatkotoimista. Valtiovarainministerien lisäksi ryhmän kokouksiin osallistuvat Euroopan keskuspankin pääjohtaja sekä talous- ja rahoitusasioista, verotuksesta ja tulliasioista vastaava komissaari.

Euroryhmän puheenjohtaja valitaan äänestyksellä. Seuraavasta puheenjohtajasta on tarkoitus äänestää heinäkuun 9. päivä.

Ryhmä ja sen tuleva puheenjohtaja saattavat olla nyt kovan paikan edessä. Koronakriisin laukaisema taantuma vaikuttaa maiden talouteen ja euron vakauteen.

Euroryhmän johdosta komission puheenjohtajaksi

Euroryhmän puheenjohtajaksi ehdotettu espanjalainen Calvino on toiminut valtiovarainministerin tehtävässä vuodesta 2018.

Hänellä on kokemusta myös Euroopan komission budjettipääosaston pääjohtajana vuosilta 2014–2018.

Espanjan pääministeri Pedro Sánchez kommentoi, että olisi kunnia saada Calvino ryhmän johtajaksi. Sánchez totesi, että mikäli Calvino valitaan, on hän ensimmäinen nainen tehtävässä.

Calvino on tällä hetkellä ainoa virallinen ehdokas, mutta kilpailuun on spekuloitu lähtevän myös Irlannin valtiovarainministeri Paschal Donohoe ja Luxemburgin valtiovarainministeri Pierre Gramegna.

Donohoe on toiminut valtiovarainministerinä 2017 kesäkuusta lähtien. Sitä ennen hän on toiminut muun muassa Irlannin liikenne-, turismi- ja urheiluministerinä sekä eurooppaministerinä.

Gramegna puolestaan on pidellyt Luxemburgin valtiovarainministerin salkkua vuoden 2013 lopusta. Ennen valtionvarainministerin pestiä hänet tunnettiin lobbarina ja Luxemburgin kauppakamarin johtajana. Gragmegna kilpaili puheenjohtajan paikasta Centenoa vastaa viime valintakerralla.

Ennen nykyistä puheenjohtaja Centenoa, ryhmää on johtanut luxemburgilainen Jean-Claude Juncker ja hollantilainen Jeroen Dijsselbloem. Juncker toimi euroryhmän johtopestinsä jälkeen Euroopan komission puheenjohtajana aina viime marraskuuhun saakka.