Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunta äänesti: Kansanedustaja Mäenpää ei saa syytettä vieraslajipuheestaan

Syyttämislupa ei saanut taakseen vaadittua määräenemmistöä.

Kansanedustaja Juha Mäenpää (ps.) ei saa syytettä vuosi sitten eduskunnassa pitämästään puheenvuorosta. Siinä hän rinnasti turvapaikanhakijat vieraslajeihin.

Syyttämislupa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan olisi vaatinut taakseen vähintään viisi kuudesosaa annetuista äänistä. Sitä vastaan äänesti perjantaina 54 kansanedustajaa.

Syyttämisluvan myöntämisen puolesta äänesti 121. Poissa oli 24.

Eduskunnan kieltäydyttyä syyttämisluvasta valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on kertonut tekevänsä syyttämättä jättämispäätöksen syyteoikeuden puuttumisen takia.

Perustuslain mukaan kansanedustajaa ei saa asettaa syytteeseen hänen valtiopäivillä lausumiensa mielipiteiden takia, ellei eduskunta ole siihen suostunut vähintään viiden kuudesosan enemmistöllä. Säännös on tehty turvaamaan kansanedustajan sananvapautta.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun kansanedustajan syytesuojasta äänestettiin nykyisen, vuonna 2000 voimaan tulleen perustuslain aikana.