Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perussuomalaisten ryhmänjohtaja Tavio: "Sananvapaus on edelleen uhattuna" – Sdp:n Lindtman muistuttaa enemmistön olleen syytteen kannalla

Keskustan Antti Kurvinen perää ryhtiliikettä. Sanat pitää osata koota siten, ettei tule käräjäreissuja.

Eduskunta kirmasi kesälaitumille historiallisissa merkeissä. Suuressa salissa äänestettiin siitä, voiko kansanedustajan asettaa syytteeseen. Päätös oli, että ei voi.

Kysyimme ryhmien puheenjohtajien tunnelmia äänestyksen jälkeen. Osa kommenteista poikkeaa toisistaan kuin yö ja päivä.

Viisas päätös

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio sanoo, että, eduskunta teki viisaan päätöksen.

Hän kiinnitti huomiota poissaolevien määrään. Heitä oli yhteensä 24.

– Heidätkin voidaan tulkita jonkintasoiseksi hyväksynnäksi tälle päätökselle.

Tavion mukaan sananvapaus voitti, mutta muutoin se on edelleen uhattuna Suomessa.

– Sananvapaus -teeman ympärillä käydään varmasti keskustelua ja siinä keskustelussa me olemme mukana, sillä kaikista puolueista olemme selkeimmin sananvapauden puolustajia.

Tavion mukaan Mäenpään tapaus sai kohtuuttomat mittasuhteet.

– Nyt on mielenkiintoista seurata, aikooko valtakunnansyyttäjä jatkossa tehdä pienimmistäkin moitteenalaiseksi katsotuista asioista syyttämislupapyyntöjä.

Hän muistuttaa, että Suomen eduskunnan yli sadan vuoden historiassa ei ole annettu syyttämislupaa kertaakaan.

Enemmistön tahtotila

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo, että selvä enemmistö osoitti tahtotilansa siihen, että loukkaava puhe ei sovi eduskunnan saliin.

Mykkänen arvelee, että vaikka vähemmistö pystyi välttämään syyteluvan antamisen, tämä tapaus johtaa siihen, että puhemiehistö on aiempaa tarkempi puuttumaan loukkaaviin puheisiin.

Kokoomusryhmästä osa äänesti sen puolesta, että syytelupaa ei saa antaa.

– Tiesimme, että osa äänestää poikkeavalla tavalla. Tiistain eduskuntaryhmän kokouksessa muotoilimme kuitenkin yhteisen kannan siitä, että ihmisarvoa loukkaava puhe ei kuulu eduskuntaan, ja että syytelupa pitäisi myöntää.

Hän jatkaa, että neljä edustajaa katsoi asiaa juridisesta näkökulmasta.

– He arvostavat perustuslain suomaa sananvapautta sen verran korkealle, ettei kynnys ylety. Päätimme, että emme tee sitovaa päätöstä, koska asia on luonteeltaan oikeudellinen eikä puoluepoliittinen kysymys.

Ryhtiliikettä kaivataan

Keskustan eduskuntaryhmää vetävä Antti Kurvisen mukaan ryhmässä ei annettu ohjetta äänestykseen. Keskustan ryhmästä kuusi äänesti niin, ettei syytelupaa pidä antaa.

– Keskustelimme hyvissä ajoin asiasta ja päädyimme siihen, että kyse on periaatteellisesta kysymyksestä, josta ei ryhmäpäätöksiä tehdä.

Kurvinen sanoo, että molemmille kannoille löytyy vankkoja oikeudellisia ja periaatteellisia perusteita.

– Itse olin syytössuojan purkamisen kannalta, koska pidin sitä kestävämpänä ratkaisuna.

Kyse oli vaikeasta linjapäätöksestä.

– Toisaalta siinä arvioitiin sananvapauden laajuutta, kansanedustajan koskemattomuutta ja eduskunnan riippumattomuutta. Toisessa päässä on oikeusvaltio ihmisoikeuksien suojineen ja tasa-arvo lain edessä.

Hän jatkaa, että jokainen kansanedustaja joutui itse ratkaisemaan, mitä asioita hän painotti.

– Tämä ei ollut helppo rasti. Siitä kertoo, että kävimme viikolla 40 minuuttia kestävän keskustelun ryhmässä. Vaikka vaikeasta asiasta oltiin eri mieltäkin, kävimme erittäin hyvän keskustelun.

Kurvinen muistuttaa, että valtakunnansyyttäjän syyttämislupaa koskevat pyynnöt ovat erittäin harvinaisia.

– Toivon, että tämän jälkeen nähtäisiin eduskunnan tietty ryhtiliike. Onhan tämä ollut hurja prosessi ja ikäväkin. Ei ole kovin mukavaa käsitellä sitä, voiko työkaverin laittaa syytteeseen vai ei.

Kurvinen jatkaa, että kaikesta pitää pystyä puhumaan, tabuja ei saa olla, mutta edustajien pitää puhua niin, ettei rikota lakia.

– Tavallinen kansalainenkin joutuu ilmaisemaan mielipiteensä niin, ettei hän syyllisty rikokseen. Täytyy löytää oikea tapa käyttää sanoja, hän tiivistää.

– Maahanmuuttoakin pitää voida kritisoida, ja välillä sitä on syytäkin kritisoida, mutta asia pitää esittää niin, ettei tule käräjäreissuja.

Vaara piilee

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman korostaa sitä, että vaikka viisi kuudesosa ei täyttynyt, reilusti yli puolet eduskunnasta olisi antanut oikeudet toimia Mäenpää tapauksessa.

– Tämä äänestyspäätöshän tarkoittaa, että suurin osa kansanedustajista oli sitä mieltä, että syytetoimia olisi pitänyt tulla. Nyt 54 edustajaa esti tämän.

Lindtman jatkaa, että ilmeisesti prosessissa ei annettu painoarvoa asiantuntijoiden arvioille, vaan päätös syntyi poliittisin perustein.

– Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahohan ilmoitti ennen kuin yhtäkään asiantuntijaa oli kuultu, että eivät kannata syyteluvan myöntämistä.

Lindman tähdentää, että taustalla on ihmisarvoa ja suomalaisia arvoja loukkaava kommentti.

– Jos Mäenpää olisi sanonut tämän jossain muualla, niin hän olisi joutunut syytteeseen.

Lindtman näkee tapauksessa vaaran.

– Nyt on tärkeätä, ettei jatkossa käy niin, että kuudesosa edustajista tekee eduskuntatalosta paikan, jossa on mahdollisuus kiihottaa kansanosia toisiaan vastaan.