Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Politiikan tutkija Vuorelma: Syyteluvan epääminen voi kannustaa kansanedustajia puhumaan kuin Mäenpää

Poliittisella tasolla tällaiset tapaukset voivat hyödyttää paitsi yksittäistä edustajaa, myös puoluetta. Suomessa on ihmisiä, jotka pitävät tätä poliittisena ajojahtina, sanoo politiikan tutkija Johanna Vuorelma.

Äänestys Juha Mäenpään (ps.) syytesuojan purkamisesta osoitti, kuinka vaikeaa syytesuojan poistaminen kansanedustajan pitämästä puheesta on.

– Se on käytännössä melkein mahdotonta, ellei kyseessä ole hyvin pienen puolueen edustaja, joka ei saa taakseen kannatusta muista puolueista, sanoo politiikan tutkija Johanna Vuorelma Tampereen yliopistosta.

Tämä voi hänen arvionsa mukaan tarjota niille kansanedustajille, jotka haluavat käyttää samantyyppistä kieltä kuin Mäenpää, vielä enemmän itsevarmuutta.

– He voivat ajatella niin, että siitä ei seuraa mitään varsinaisia juridisia toimia, vaikka he puhuisivat eduskunnassa samalla tavalla, Vuorelma sanoo.

Hänen on vaikea nähdä, että Mäenpään tapauksesta käyty kriittinen keskustelu ja asian vatvominen kuukausikaupalla saisi kansanedustajia jatkossa sensuroimaan puheitaan.

– Yksityisellä tasolla se voi tuoda kansanedustajalle kuormaa, mutta poliittisella tasolla tällaiset tapaukset voivat myös hyödyttää paitsi yksittäistä edustajaa, myös puoluetta. Suomessa on ihmisiä, jotka pitävät tätä poliittisena ajojahtina.

Liberaalit ja konservatiivit

Vuorelma arvioi, että tapaus Mäenpää lisää yhteiskunnan poliittisten jakolinjojen vahvistumista liberaali-konservatiivi -akselilla.

– Äänestäjän kannalta tulee koko ajan entistä vaikeammaksi asettua näiden jakolinjojen ulkopuolelle.

Mäenpään tapauksen käsittely kertoo Vuorelman mukaan myös sen, mitkä kysymykset ovat poliittisesti hyvin repiviä Suomessa vuonna 2020.

– Ne ovat maahanmuutto ja turvapaikkapolitiikka. Monesti nämä sananvapauteen liittyvät kysymykset kertovat laajemmin aikakauden poliittisesta tilanteesta.

– Maahanmuuttokysymykset ovat hyvin laajasti politisoituneet, ja keskustelua siitä, millaisia käsityksiä voidaan tuoda julki, käydään nimenomaan sananvapauden kautta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja Mäenpää toivat äänestyksen jälkeen esille, että perussuomalaiset pyrkivät oppimaan näistä tapauksista sen, että kaikkea, mitä ajattelee, ei pidä tuoda julkisuuteen.

– Se, että puheesta ei sanouduta irti, vaan sanotaan, että pyritään oppimaan, on toistunut näissä perussuomalaisten puhekohuissa. Se, että pyritään olemaan varovaisempia, ei kuitenkaan vaikuta perussuomalaisten linjauksiin, Vuorelma sanoo.

Jakolinja pirstoo kahta puoluetta

Mäenpään tapauksessa kuusi keskustalaista, neljä kokoomuslaista ja kaksi yhden kansanedustajan ryhmän edustajaa äänestivät syytelupaa vastaan yhdessä perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien kanssa. Huomiota herätti myös se, että kokoomuksen 38 kansanedustajasta peräti 13 oli poissa äänestyksestä.

– Vasemmisto ja liberaalit olivat syytesuojan poistamisen kannalla, kun taas konservatiiveissa ja oikeistossa vahvoilla oli syytesuojan puolustaminen. Äänestystulos kertoo, että kokoomuksessa ja keskustassa liberaali-konservatiivi -jako menee puolueen läpi, Vuorelma sanoo.

Hänen mielestään oli mielenkiitosta, ettei vasemmiston ja liberaalien blokista ryhdytty puolustamaan kansanedustajan syytesuojaa sillä perusteella, että muutaman vuoden kuluttua samassa tilanteessa voi olla joku heidän edustajansa.

– Tämä periaate sai väistyä, Vuorelma sanoo.

Lue myös: Tutkija Jokisipilä tapaus Mäenpään seurauksista: Voi johtaa kansanedustajien itsesensuuriin ja demokraattisen prosessin vääristymiseen (HäSa 26.6.2020)