Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa koronatilanne synkkenee – Vain kaksi osavaltiota ilmoittanut tartuntojen määrän vähenemisestä

Yhdysvalloissa vain kaksi osavaltiota on ilmoittanut vähenevistä koronavirustartunnoista. Viikon päätteeksi sunnuntaina Connecticut ja Rhode Island kertoivat, että niissä oli todettu vähemmän tartuntoja kuin edellisellä viikolla.

Sen sijaan esimerkiksi Floridassa tartuntoja todettiin lauantaina enemmän kuin vielä koskaan pandemiassa: 9 585 tartuntaa päivässä. Sunnuntaina luku oli 8 530. Asiasta kertovat muiden muassa BBC ja CNN.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis sanoi, että kyse oli testauksen lisäämisestä. Samanlaista viestiä tartuntalukujen nousun selityksestä on tullut myös Valkoisesta talosta.

Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n entinen johtaja Tom Frieden kuitenkin varoitti, että kyseessä on todellinen tartuntamäärien kasvu.

– Lääkärinä, tiedemiehenä ja epidemiologina voin kertoa täydellä varmuudella, että suurimmassa osassa osavaltioissa, joissa luvut ovat nousussa, kyseessä on todellinen nousu. Kyse ei ole testauksen lisäämisestä, kyse on viruksen leviämisestä edelleen, Frieden sanoi Fox News -kanavalla sunnuntaina.

Friedenin mukaan eteläisissä osavaltioissa koronatilanne pahenee, koska taloutta ryhdyttiin avaamaan uudelleen liian aikaisin. Hän sanoi, että koronakuolemien määrä nousee kuukauden kuluessa.

Texasissa uusia tartuntoja yli 5 000 päivässä

Texasin kuverööri Greg Abbott varoitti, että tartunnoissa osavaltiossa on “pikainen ja hyvin vaarallinen käänne”.

– Viimeisten viikkojen aikana uusien tartuntojen määrä päivässä on noussut noin 2 000:sta yli 5 000:een, Abbott sanoi sunnuntaina.

Lisäksi sairaalahoitoon joutuu jopa 5 000 ihmistä päivässä.

Muun muassa Floridassa ja Texasissa on kiristetty uudelleen koronarajoituksia. Floridassa baarit eivät saa toistaiseksi tarjoilla alkoholia. Texasissa baarit määrättiin suljettavaksi aiemmin, ja ravintolat saavat ottaa asiakkaita sisään vain puolet kapasiteetista.

– Pyydän kaikkia texasilaisia tekemään osansa covid-19-taudin leviämisen hidastamiseksi: pitäkää kasvomaskia, peskää käsiänne säännöllisesti ja pitäkää fyysistä etäisyyttä, kuvernööri Abbott ohjeisti jo toissaviikolla.

Myös Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence vetosi texasilaisiin, jotta nämä pitäisivät kasvomaskeja. Hänen mukaansa “tiedämme kokemuksesta, että se hidastaa koronaviruksen leviämistä”.

Nuorten osuus tartunnoissa kasvussa

Yhteensä Yhdysvalloissa on todettu yli 2,5 miljoonaa tartuntaa, ja yli 125 000 ihmistä on kuollut covid-19-tautiin.

Yhdysvaltain tautikeskuksen selvityksen mukaan tartuntojen todellinen määrä saattaa olla kuusi- tai jopa 24-kertainen verrattuna todettuihin tapauksiin.

Viranomaiset eri puolilla maata ovat vedonneet erityisesti nuoriin, jotta nämä pitäisivät fyysistä etäisyyttä. Esimerkiksi Kaliforniassa on ollut selvä kasvu nuorten tartunnoissa. Floridassa tartunnan saaneiden mediaani-ikä oli maaliskuussa 60 ja 70 vuoden välissä, nyt se on reilut 30 vuotta.

Ainakin kaksitoista osavaltiota ei höllennäkään koronarajoituksia aiemmista suunnitelmista poiketen. Niihin kuuluu muun muassa Washington.

Yhdysvaltalaisia ei todennäköisesti päästetä matkustamaan EU-maihin ainakaan heti, kun unionin ulkorajat jälleen suunnitellusti avataan heinäkuun alussa.