Iran antoi epämääräisissä olosuhteissa viime syksynä pidätetylle Ruhollah Zamille kuolemantuomion. Zamia pidetään maanpetturina ja häntä on syytetty levottomuuksien lietsomisesta ja ulkomaalaisille tiedustelupalveluille työskentelystä.


Iran on antanut entiselle toimittajalle Ruhollah Zamille kuolemantuomion, kertoo muun muassa Reuters, CNN ja The Guardian.
Iran syyttää entistä toimittajaa, nykyistä aktivistia, Ruhollah Zamia hallituksen vastaisten levottomuuksien ruokkimisesta sosiaalisessa mediassa vuoden 2017 lopulla.
Oikeuslaitoksen edustaja Gholamhossein Esmaili kertoi Mizan uutistoimiston mukaan tiistaina, että Zam on tuomittu “korruptiosta maan päällä”.
Syytöksen voi Iranissa saada aseellisesta kapinasta tai vakoilusta. Rangaistuksena on kuolemantuomio.
Uudistusta ajavan shiiapapin poika Zam johti Amadnews -kanavaa ennen kuin se lopetettiin viestisovellus Telegramin toimesta 2018. Telegram lopetti kanavan, koska Iran syytti sen yllyttävän väkivaltaisuuksiin protestien aikana.
Kanavalla levitettiin tietoa mielenosoituksista. Amadnewsilla oli yli miljoona seuraajaa. Sulkemisen jälkeen kanava luotiin pian uudelleen toisella nimellä.
Vallankumouskaarti kidnappasi?
Zamilla oli turvapaikka Ranskasta poliittisen vainon takia.
Ranskan ulkoministeriö kertoi, että Zam lähti maasta 11. lokakuuta. CNN uutisoi, että Iranin vallankumouskaarti pidätti Zamin kolme päivää sen jälkeen, kun hän oli lähtenyt Ranskasta.
Islamilaista valtiojärjestystä sotilaallisesti valvova vallankumouskaarti perusteli pidätystä sanomalla, että Zam on osa ulkomaalaisia tiedustelupalveluita.
Iran on syyttänyt Zamin työskentelevän Yhdysvaltojen, Ranskan ja Israelin tiedustelupalveluiden kanssa. Iranin puolivirallisen uutistoimiston Farsin mukaan maat tarjosivat hänelle suojaa.
Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan Zam kidnapattiin ja pidätettiin laittomasti.
Levottomuudet alkoivat tyytymättömyydestä taloustilanteeseen
Vuoden 2017–2018 levottomuudet Iranissa alkoivat mielenosoituksilla maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Mashhadissa. Myöhemmin protestit laajenivat koko maan laajuisiksi.
Aluksi protestoijat näyttivät tyytymättömyytensä maan huonoa työllisyystilannetta ja korkeaa korruptiota kohtaan. Myöhemmin mielenosoittajat uskaltautuivat vastustamaan Iranin hallintoa ja maan lähes koskematonta korkeinta johtajaa ajatollah Ali Khameneita.
Mielenosoituksissa kivitettiin poliisia, rikottiin ikkunoita ja sytytettiin tulipaloja. Arviolta yli 20 mielenosoittajaa kuoli ja tuhansia pidätettiin levottomuuksien aikana.
Iranin viranomaiset syyttivät muun muassa Yhdysvaltoja ja Saudi-Arabiaa hallitusten vastaisten levottomuuksien lietsomisesta.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ja varapresidentti Mike Pence kielsivät kannustavansa ihmisiä väkivaltaisuuksiin, mutta kertoivat sosiaalisessa mediassa tukevansa Iranin protestoijia.