Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sanna Marin: "Ei kannata tuijottaa vain yhtä yksittäistä lukua" – Hallitus tarkastelee epidemiatilannetta laajasti, kun se harkitsee matkustamisen vapauttamista

Hallitus neuvottelee keskiviikkona Helsingin Säätytalolla matkustusrajoitusten ja sisärajavalvonnan purkamisesta.

Hallitus ei tee ratkaisuja matkustusrajoitusten purkamisesta ainoastaan maakohtaisen ilmaantuvuusluvun perusteella, pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi Säätytalolle saapuessaan.

– Ei kannata tuijottaa vain yhtä yksittäistä lukua, vaan katsoa, mikä on maiden tautitilanteen suunta tällä hetkellä, Marin sanoo.

Ilmaantuvuusluvulla tarkoitetaan koronavirustartuntojen määrää 100 000 ihmistä kohden 14:n viime päivän aikana.

Marin kertoo, että vaikka jonkin maan ilmaantuvuusluku olisi hieman yli kahdeksan, sinne voidaan mahdollisesti sallia matkustaminen, jos maan epidemia on ollut selvästi laskusuunnassa jo pidemmän aikaa. Sama pätee myös toiseen suuntaan.

– Jos maan tautitilanne on selvästi paheneva ja näyttää pahenevan, silloin nekin maat, jotka ovat kahdeksan kieppeillä voivat jäädä ulos listalta.

“Suosittelen maltin linjaa tämän asian osalta”

Hallitus neuvottelee Säätytalolla matkustusrajoitusten ja sisärajavalvonnan purkamisesta.

Marin uskoo, että sisärajoja koskevia päätöksiä tehdään jo tämän päivän aikana. Ulkorajoista ja niiden avaamiseen liittyvistä asioista hallitus aikoo keskustella.

Hallituksen lähtökohtana on Marinin mukaan se, että epidemiatilanteen pitää olla maassa rauhallinen, jotta rajoja voidaan avata. Myös tautitilanteen kehityksellä on merkitystä päätöksiä tehtäessä.

Hallitus määritti kesäkuun lopulla turvallisen maan raja-arvoksi kahdeksan tartuntaa 100 000 ihmistä kohden kahden viikonaikana.

Suomen raja-arvo on tiukka verrattuna esimerkiksi Euroopan neuvoston määritelmään, jonka mukaan Euroopan ulkopuolelta voisi saapua, jos maan ilmaantuvuusluku on alle 16.

Marin sanoo, että ilmaantuvuuslukua käsitellään neuvotteluissa, mutta korostaa edelleen, ettei päätöksiä tehdä yhden luvun perusteella.

Hallitus aikoo keskustella keskiviikkona myös siitä, että joihinkin EU- ja Schengen-alueen ulkopuolisiin maihin vapautettaisiin jossain vaiheessa esimerkiksi välttämätön matkustaminen ja työmatkailua. Marin korostaa kuitenkin rajojen avaamisessa varovaisuutta.

– Itse suosittelen maltin linjaa tämän asian osalta.

Raja-arvon tuntumassa useita maita

Kesäkuun lopulla hallitus linjasi, että sisärajavalvonnasta ja matkustusrajoituksista luovutaan 13. heinäkuuta Suomen ja sellaisten EU- ja Schengen-maiden välillä, joissa epidemian tilanne on samankaltainen kuin kuudessa maassa, joihin saa jo nyt matkustaa vapaasti.

Näitä maita ovat Norja, Tanska, Islanti ja Baltian maat.

Turvalliseksi katsotuista maista tulevien ei tarvitsisi asettua kahden viikon omaehtoiseen karanteeniin.

Tämän hetkisen epidemian tilanteen mukaan raja-arvon alittavat EU- ja Schengen-maista kuuden jo listalla olevan maan lisäksi Irlanti, Alankomaat, Saksa, Liechtenstein, Slovakia, Unkari, Italia, Malta, Kreikka ja Kypros.

Raja-arvon tuntumassa ovat muun muassa Slovenia, Puola, Britannia, Itävalta, Espanja ja Ranska.

Tiistaina sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ylijohtaja Tuija Kumpulainen kertoi, että matkustusrajoituksia ja niiden purkamista arvioidaan maan kokonaistilanteen eikä pelkän ilmaantuvuusluvun perusteella.

Arvioissa otetaan huomioon muun muassa ilmaantuvuusluvun kehitys ja se, leviääkö virus maassa laajasti vai rajatulla alueella.

– Ilmaantuvuusluku ja sen muutossuunta on kuitenkin fakta, ja sen pohjalta on järkevää tehdä ratkaisuja.