Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnalainen maatalousyrittäjä ei pelästy päästöjen vähentämistä – "Eivät päästötavoitteet mahdottomia ole"

Päästövähennysten tavoitteiden saavuttaminen vaati isoa ajattelutavan muutosta ja jokaisen viljelijän osallistumista.

Tätä mieltä on hämeenlinnalaisen Setälä-Eerolan nautatilan yrittäjä Jari Eerola Luonnonvarakeskuksen Maatalouden ilmastotiekartta -suunnitelmasta maatalouden päästöjen vähentämiseksi.

Lue myös: Tutkimus: maatalouden päästöjä voidaan vähentää yli kolmanneksella 2050 mennessä – kasvihuonepäästöistä 60 prosenttia tulee turvemailta (15.7.2020)

– Eivät päästötavoitteet mahdottomia ole. Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki on asettanut tavoitteeksi olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Se tarkoittaa 80 prosentin päästöleikkauksia. Maatalous yrittää samassa ajassa tiputtaa noin 30 prosenttia. Se ei ole paljon, ja me pystymme paljon parempaan.

Päätoiminen viljely turvattava

Eerolasta päätoiminen ja ammattimainen viljely on turvattava, jotta tavoitteet saavutetaan.

– Maataloustukien saamisen ehtona voisi olla esimerkiksi viljelytapoihin liittyviä velvoitteita. Päästötavoitteisiin ohjaus on helpointa hoitaa tukien kautta. Ei voi olla niin, että jokin tila tuottaa hiilidioksidia sitovia peltoja, ja jokin ei.

Eerola on onnistunut vähentämään omien peltojensa päästöjä. Ilmastoteot eivät hänestä välttämättä tuo lisäkustannuksia maatiloille. – Kyse on kuitenkin kokonaisuudesta ja kuinka hyvin sitä hallitaan yrityskohtaisesti. Tiedän oman tilani kustannustekijät. Jokaisen viljelijä pitäisi tuntea omansa. HäSa