Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Malta pelasti 65 koronatartunnan saanutta mereltä – Välimerelle saapunut heinäkuussa yli 7 600 siirtolaista

Korona vähensi hetkellisesti Välimeren maihin saapuneiden siirtolaisten määrää, mutta heinäkuussa määrät ovat alkaneet nousta.

Koronasta huolimatta tuhansia toiveikkaita siirtolaisia on pyrkinyt veneillä heinäkuun aikana Välimeren läpi Maltaan ja Italiaan.

Malta pelasti viikon alussa merestä 94 siirtolaista, joista 65:llä todettiin koronatartunta, kertoi maan terveysministeriö tiistaina.

Maltan terveysministeriö kertoi, että 85 merestä pelastettua oli testattu ja yhdeksän odotti testiin pääsyä. Maa ei antanut lisätietoja pelastettujen tilasta.

Malta ei kertonut tartunnan saaneiden kansalaisuuksia, mutta heidän veneensä uskotaan lähteneen Libyasta. Times of Malta uutisoi, että heidän uskotaan olevan Eritreasta, Marokosta ja Sudanista.

– Veneellä saapuvat siirtolaiset asetetaan heti karanteeniin 14 vuorokauden ajaksi ja testataan. Positiivisen tuloksen saavat maahanmuuttajat pidetään edelleen eristyksissä ja loput jäävät karanteeniin ja heitä seurataan, Maltan terveysministeriö totesi.

Viikon alussa pelastettujen tartunnat ovat suurin yksittäinen tartuntojen rykelmä Välimeren saarella sen jälkeen, kun korona saapui sinne 7. maaliskuuta.

Ryhmän koronatartunnat lisäävät huolta. Uusien tulokkaiden pelätään heikentävän mahdollisuuksia poistaa korona maasta.

– Tämä ryhmä saapui Maltalle yhdessä ja oli yhteydessä hyvin harvoihin muihin ihmisiin ennen heidän testaamistaan, terveysministeriö kertoi vakuutellen, ettei ryhmän koronatartunnoista ole vaaraa paikallisille.

Lampedusan vastaanottokeskus hälyttävän täynnä

Italiaan Lampedusan saarelle saapui viime keskiviikon, torstain ja perjantain aikana yli tuhat ihmistä.

Perjantaina noin sata siirtolaista nousi yön aikana maihin Lampedusan eteläisellä saarella.

Viranomaisten mukaan he saapuivat Libyasta. Osa saapujista pelastettiin merestä ja osa oli onnistunut välttämään havaituksi tulon ja päässyt saarelle.

Viime keskiviikon ja torstain välisenä yönä puolestaan saapui noin viisitoista venettä, joissa oli 300 ihmistä.

Lampedusaan viime viikolla saapuneet laitettiin vastaanottokeskukseen, joka on suunniteltu sadalle ihmiselle, mutta jossa on viime aikoina asunut lähes kymmenenkertainen määrä ihmisiä.

Maakunnan viranomaiset järjestivät viime viikolla hätäkuljetuksen, jolla siirrettiin noin 300 siirtolaista toiseen keskukseen Sisiliassa.

Lampedusan tilanne puhuttaa Italiassa

Viimeaikainen Lampedusan keskuksen täyttymien on nostanut maahanmuuton jälleen poliittiseen keskusteltuun Italiassa.

Entinen sisäministeri ja maahanmuuttovastaisen puolueen johtaja Matteo Salvini vieraili Lampedusassa keskiviikkona ja syytti pääministeri Giuseppe Conten hallituksen olevan liian helläkätinen laittomia siirtolaisia kohtaan.

– En malta odottaa paluuta hallitukseen, jossa on vakavasti otettavia ihmisiä, jotta voin sulkea satamat estääkseni rikollisten tulon ja avaamaan ne uudelleen lainkuuliaisille kansalaisille, hän kertoi kannattajilleen saarella.

Hallituksessa olevan demokraattisen puolueen poliitikko Enrico Borghi vastasi Salvinille, ettei nykyinen hallitus aio katsoa miesten ja naisten hukkumista.

Malta mahdollisesti rikkonut kansainvälistä lakia

Maltalle tiistaina saapunut täysi vene oli lähettänyt hätäsignaalin sunnuntaina, mutta pelastajien saapumiseen meni yli 30 tuntia.

Kansalaisjärjestöt ovat syyttäneet Maltaa ja Italiaa pelastusoperaatioiden tietoisesta hidastamisesta, jotta ihmiset luopuisivat aikeistaan lähteä etsimään parempaa elämää Euroopasta meriteitse.

Maita on myös syytetty siitä, että ne ovat kieltäytyneet ottamaan veneitä vastaan jättäen ihmiset merelle.

Esimerkiksi toukokuun alussa Deuche Welle uutisoi, että Malta ilmoitti jättävänsä 57 siirtolaista merelle, kunnes EU pystyy sijoittamaan heidät. Maltaa on syytetty kansainvälisen lain rikkomisesta, sillä se on palauttanut veneitä takaisin Libyaan.

Maltan pääministeri oikeutti päätöksen sillä, että maa sulki koronapandemian takia keväällä rajansa siirtolaisten lisäksi matkailijoilta.