Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vihreät kokeilisi vapaaehtoista porrastettua työttömyysturvaa ja poistaisi eläkeputken – Lämmityspolttoaineille lisää veroa jo ensi vuonna

Puheenjohtaja Maria Ohisalon mukaan hallituksen koossapysymisen ehtona on se, että se onnistuu sekä ilmasto- että työllisyystoimissa. Hän kiisti, että tämän toteaminen olisi uhkailua.

Vihreät esittää, että Suomessa alettaisiin pikaisesti kokeilla ansiosidonnaisen työttömyysturvan vapaaehtoista porrastamista. Tällöin ihminen voisi valita nykymallisen tai porrastetun turvan.

– Olemme pitänet sitä esillä pitkän aikaa. Porrastaminen on herättänyt keskustelua siitä, mitkä vaikutukset olisivat. Kokeilu voisi tuottaa tuloksia ja meidän puolesta tässä voitaisiin edetä niin pikaisesti kuin mahdollista, vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo sanoi maanantaina Lahdessa, jossa puolueen ministeriryhmä oli koolla.

Porrastetussa mallissa työttömyysturva voisi olla aluksi nykyistä suurempi, mutta se heikkenisi työttömyyden pitkittyessä.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) sanoi perjantaina, ettei porrastettuun työttömyysturvaan siirtyminen ole ajankohtaista tässä vaiheessa, kun taloutta elvytetään. Kokeiluun hän ei ottanut kantaa.

Syksyn aikana hallituksen pitää Ohisalon mukaan tehdä päätökset, jotka hallitusohjelman mukaisesti tuovat 30 000 lisätyöllistä.

– Lisäksi pitää luoda näkymä, jolla työllisyyttä saadaan parannettua jopa enemmän kuin 60 000:lla hallituskauden aikana.

Vihreät poistaisi eläkeputken, joka on turvannut ikääntyneille pitkäaikaistyöttömille ansiosidonnaisen työttömyysturvan eläkeikään saakka. Ohisalon mukaan puolue ei ole kiinnostunut myöskään ajatuksesta, että heikennys kompensoitaisiin irtisanomisehtojen muuttamisella ikääntyneitä suosivaksi.

– Koko ajan pitää katsoa myös, mitä on tehtävä, jotta Suomen talous kestää.

Vihreiden mielestä Suomeen pitää myös tavoitella 80 000;ta työn perässä Suomeen muuttavaa maahanmuuttajaa vuoteen 2030 mennessä.

Ehtoja hallitustyölle

Hallituksen koossapysymisen ehtona on Ohisalon mukaan se, että se onnistuu sekä ilmastonmuutoksen hillinnässä että työllisyystoimissa.

Hän ei pidä sitä uhkailuna, vaan hallitusohjelmaan sitoutumisena.

– Hallitukseen on lähdetty sen takia, että nähdään, että nämä ovat tärkeitä asioita, joita meidän puolue haluaa olla edistämässä. Jos näyttää siltä, että joissakin asioissa ei mennä eteenpäin, jokaisen puolueen pitää sanoa, että nyt ei olla menossa oikeaan suuntaan.

Hän korosti, ettei ilmastopolitiikka ole vihreiden yksinoikeus, vaan että siihen ovat kaikki hallituspuolueet sitoutuneet.

Turpeellekin lisää veroa

Ohisalon mukaan pitää luoda polku 2030-luvulle siitä, kuinka ympäristölle haitallisia tukia karsitaan ja ohjataan uudelleen.

– Ensimmäiset askeleet ovat jo tulevan budjetin laadinnassa. Lämmityspolttoaineiden kuten öljyn ja turpeen verotusta on nostettava tulevan vuoden aikana 100 miljoonalla eurolla, kuten hallitus linjasi Vuosaaren ilmastokokouksessa.

Syksyn aikana saadaan tuloksia fossiilittoman liikenteen tiekarttatyöryhmältä. Se antaa Ohisalon mukaan suuntaa liikenteen päästöjen puolittamisen tavoitteelle vuoteen 2030 mennessä.

Ruuhkamaksuista laki

Mahdollisuus ruuhkamaksuihin kirjattiin kesän kynnyksellä ensimmäistä kertaa maankäytön, asumisen ja liikenteen mal-sopimuksiin.

– Vihreät pitävät tärkeänä, että jo budjettiriihen yhteydessä linjattaisiin ruuhkamaksuja koskevan lainsäädännön valmistelusta mahdollisimman pikaisesti. Ajattelemme, että jo ensi vuoden kehyskeskusteluihin pääsisimme saamaan tästä avauksia.

Lakivalmistelu ruuhkamaksuista pitäisi Ohisalon mukaan tehdä yhteistyössä kuntien kanssa.

– Kunnathan päättävät itse, ottavatko ruuhkamaksut käyttöön.

– Ruuhkamaksuista saatavat rahat pitäisi pystyä kohdentamaan joukkoliikenteeseen, kävelyyn ja pyöräilyyn. Tällä tuettaisiin liikenteen päästöjen vähentämistä.

Budjetin yhteydessä pitäisi Ohisalon mukaan myös edistää sähköautojen latauspaikkojen rakentamisen vauhdittamista sekä biokaasun käyttöä liikenteessä.

Koronan takia jopa pakottavia toimia

Koronaepidemian hillitsemiseksi on Ohisalon mukaan löydettävä aiempaa kohdennetumpia ratkaisuja sen sijaan, että tehdään koko yhteiskuntaa pysäyttäviä toimia.

Hän piti mahdollisena, että ulkomailta saapuvien koronatestaus tehtäisiin jopa pakolliseksi ja että karanteeneja tiukennettaisiin.

– Tarvittaessa hallituksen on pystyttävä tekemään jopa pakottavia toimia, jos elämän ja terveyden suojelu sitä vaatii.