Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kokoomuksen työllisyyspaketti: Rahaministeriön ideat käyttöön, paikallinen sopiminen työpaikoille ja superkotitalousvähennys

Kokoomus julkaisi tänään ehdotukset yli 100 000 työpaikan synnyttämiseksi. Puolue toteuttaisi pääosin valtiovarainministeriön virkamiesten esitykset työpaikkojen lisäämiseksi. Lisäksi kokoomus ehdottaa muun muassa paikallista sopimista työpaikoille, varhaiskasvatusmaksujen laskemista, terapiatakuun toteuttamista sekä yli 75 -vuotiaille superkotitalousvähennystä.

Kokoomus julkaisi puolue- ja ryhmäjohdon kokouksessaan Jyväskylässä ehdotukset yli 100 000 työpaikan synnyttämiseksi. Työllisyyspakettia esittelivät puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen. He korostivat, että korona-aika ei ole syy lykätä työllisyystoimia.

– Hallitusohjelmassa luvattiin, ettei hallitus tee menoja lisääviä päätöksiä ennen kuin tehdään vastaavat päätökset tuloja tuovista työllisyysuudistuksista. Päätösperäisiä työpaikkoja oli määrä luoda 60 000 menojen katteeksi. Merkittäviä pysyvästi työsuhteita lisääviä päätöksiä ei ole nähty lainkaan, Mykkänen muistutti.

Kokoomuksen työllisyyspaketti koostuu yhdeksästä kokonaisuudesta. Puolue ehdottaa muun muassa perhevapaauudistusta, varhaiskasvatusmaksujen laskemista, terapiatakuun toteuttamista sekä yli 75-vuotiaiden niin sanottua superkotitalousvähennystä. Lisäksi puolueen ehdotuksiin kuuluvat muun muassa työn verotuksen tuntuva keventäminen ja paikallisen sopimisen edistäminen.

Vm:n ehdotukset kelpaavat

Kokoomus toteuttaisi pääosin valtiovarainministeriön virkamiestyöryhmän esitykset työpaikkojen lisäämiseksi. Rahaministeriö ehdotti työllisyystoimiksi esimerkiksi eläkeputken poistamista, ansiosidonnaisen työttömyyspäivärahan porrastamista ja vuorotteluvapaasta luopumista.

Valtiovarainministeriön opintoetuuksia koskevaan esitykseen kokoomus ei suoraan sitoudu. Ministeriö ehdotti muun muassa, että opiskelun aikaista työntekoa tuettaisiin korottamalla opintotuen tulorajoja. Samalla opintotukea leikattaisiin niin, että yleistä opintotukea maksettaisiin vain tutkinnon tavoite-ajan verran. Aikuiskoulutustuessa pitäisi ministeriön mielestä siirtyä lainapainotteiseen tukeen.

Opintoetuuksia koskevasta kokonaisuudesta kokoomukselle sopii opintotuen tulorajojen korotus 50 prosentilla. Aikuiskoulutustukea ja opintotukea on syytä puolueen mukaan kehittää, mutta kokoomus ei sitoudu suoraan vm:n esityksiin.

Kokoomus laskee, että puolueen asettamin reunaehdoin vm:n esitykset toisivat 55 000 työpaikkaa.

Ansiosidonnaisen porrastamisella 10 000 työpaikkaa

Ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen toisi kokoomuksen mukaan 10 000 uutta työpaikkaa. Puolue muuttaisi ansiosidonnaista työttömyysturvaa niin, että turva on työttömyyden alussa nykyistä parempi, minkä jälkeen tukisumma laskee joko tasaisesti tai portaittain työttömyyden pitkittyessä.

Kannustinloukkuja purkamalla syntyisi 9500 työpaikkaa.

– Toimeentulotukeen palautetaan pieni omavastuu, seitsemän prosenttia, joka kannustaa asumaan edullisemmassa asunnossa ja purkaa kannustinloukkuja. Asumistuessa on jo omavastuu, mutta monella toimeentulotuki korvaa asumistuen jälkeiset asumismenot kokonaan. Tämä heikentää työnteon kannusteita, koska toisin kuin asumistuessa, pienikin lisätyö leikkaa nopeasti toimeentulotukea.

Pieni omavastuu kannustaa kokoomuksen mielestä etsimään kohtuuhintaisempaa asuntoa. Edullisemman asunnon löytämistä tuetaan kohdentamalla tuetut vuokra-asunnot paremmin kaikkein pienituloisimmille.

Kokoomus muistuttaa, että yleinen asumistuki muodostaa kannustinloukkuja ottaa vastaan kokopäiväistä työtä. Siksi puolue esittää yleisen asumistuen indeksikorotuksen jäädyttämistä. Muutoksella tavoitellaan kannustinongelman helpottamista. Kokoomus myös käynnistäisi laajemman yleisen asumistuen uudistuksen, jolla purettaisiin kannustinloukkuja.

Kokoomus korottaisi ulosoton suojaosuutta nykyisestä 678,90 eurosta noin 900 euroon. Se parantaisi ulosotossa olevien kannustimia työn vastaanottamiseen.

Terapiatakuun avulla 5000 työllistä

Kokoomus esittää, että terapiatakuu toteutetaan. Terapiatakuusta tehdyssä kansalaisaloitteessa arvioidaan, että varhainen hoitoon pääsy nopeutuu ja etuuksien piiristä kuntoutuisi takaisin työelämään arviolta noin 7500 henkilöä vuosittain. Kokoomus suhtautuu vaikuttavuuteen varovaisemmin ja antaa paketissaan terapiatakuulle 5000 työllisen positiivisen vaikutuksen.

Yli 75-vuotiaiden superkotitalousvähennys työllistäisi 3000

Kokoomus esittää yli 75-vuotiaille uutta nykyistä parempaa kotitalousvähennystä tukemaan arjen askareissa. Verovähennysoikeutta kasvatettaisiin 70 prosenttiin ja 100 euron omavastuu poistuisi.

Lisäksi palvelujen ostoon annettaisiin enintään 1 200 euroa vuodessa tukea niille, joiden verot eivät riitä vähennyksen tekemiseen. Kotitalousvähennys olisi pienituloisille suoran tuen ja verohuojennuksen yhdistelmä.

Lisäksi kokoomus peruisi hallituksen toteuttamat leikkaukset kotitalousvähennykseen.

Perhevapaauudistus ja varhaiskasvatusmaksujen lasku toisivat 5500 työpaikkaa

Kokoomus toteuttaisi perhevapaauudistuksen, joka toisi 3000 työpaikkaa. Työllisyysvaikutus vaatii muutoksia kotihoidontukeen. Kokoomuksen mallissa kotihoidontuki korvattaisiin joustavammalla hoitorahalla, jota maksettaisiin täysimääräisenä siihen asti, kun lapsi on 1,5 -vuotias.

Kokoomus alentaisi edelleen 50 miljoonalla eurolla varhaiskasvatusmaksuja. Alennuksen myötä varhaiskasvatusmaksu nousisi nykyistä vähemmän vanhemman työllistyessä. Tämä kannustaisi pienten lasten vanhempia työntekoon.

Paikallinen sopiminen toisi 15 000 työpaikkaa

Paikallisen sopimisen kokoomus arvioisi lisäävän pitkällä aikavälillä työllisyyttä noin 15 000 työllisellä. Yrittäjät ovat arvioineet, että paikallinen sopiminen voi lisätä työllisyyttä jopa 60 000 työllisellä.

Sopijana voi kokoomuksen mielestä olla myös liittoon kuulumaton luottamusvaltuutettu. Työpaikkakohtainen sopiminen lisäisi yritysten halukkuutta palkata rohkeammin lisää työvoimaa.