Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valko-Venäjän presidentin Lukashenkon otteet kovenivat – määräsi poliisin puhdistamaan Minskin kadut mielenosoittajista

EU-johtajat keskustelivat tänään henkilöpakotteista, jotka EU asettaa Valko-Venäjän tilanteen takia. Valko-Venäjän presidentti ei silti ainakaan keskiviikkona näyttänyt antautumisen merkkejä, vaan määräsi poliisin lopettamaan mielenosoitukset.

Valko-Venäjän presidentti Alexandr Lukashenko on saanut tarpeekseen 9. elokuuta järjestettyjen presidentinvaalien jälkeen pääkaupunki Minskin kaduilla marssivista mielenosoittajista.

Lukashenko määräsi keskiviikkona, että poliisi puhdistaa Minskin kadut mielenosoittajista, viestien tilanteen kiihtymisestä ja otteiden koventumisesta.

– Minskissä ei pitäisi olla enää minkäänlaista häiriötä. Ihmiset ovat väsyneitä ja vaativat rauhaa ja hiljaisuutta, Lukashenko kertoi Valko-Venäjän valtion uutistoimistolle Beltalle

“Viestimme on erittäin selkeä. Lopeta väkivalta”

Määräys tuli samana päivänä, kun EU-johtajat pitivät Valko-Venäjän tilannetta käsittelevän videokonferenssin. Kokoukseen jälkeen ilmoitettiin pakotteista, jotka koskevat yksityisiä henkilöitä, jotka ovat vastuussa presidenttivaalien jälkeisten mielenosoitusten väkivaltaisuuksista ja vaalitulosten väärentämisestä.

– Viestimme on erittäin selkeä. Lopeta väkivalta, sanoi EU:n huippukokouksen puheenjohtaja Charles Michel.

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi, että luettelo pakotteiden kohteista laaditaan nopeasti.

– Kyse on Valko-Venäjän kansalaisista ja heidän laillisista oikeuksistaan määrittää maansa tulevaisuus. Euroopan unioni seisoo Valko-Venäjän kansan puolella, hän sanoi.

Poliisi ottanut haltuun teatterin ja pidättänyt mielenosoittajia

Sunnuntaina poliisi piti matalaa profiilia jättimäisten mielenosoitusten aikana. Mielenosoittajat levittäytyivät joihinkin Valko-Venäjän tärkeimmistä tehdasalueista ja kutsuivat työntekijöitä lakkoilemaan.

Keskiviikkona poliisi hajotti mielenosoituksen ja pidätti kaksi ihmistä Minskin traktoritehtaan alueella.

Poliisi otti myös haltuunsa Minskissä sijaitsevan teatterin. Siitä oli tullut tärkeä paikka mielenosoittajille sen jälkeen, kun entinen Valko-Venäjän diplomaatti erotettiin, koska hän oli puhunut opposition mielenosoitusten puolesta.

Lukashenko sanoi keskiviikkona, että ryhmä valtion tiedotusvälineiden työntekijöitä, jotka menivät lakkoon osana mielenosoituksia, eivät saa palata työhönsä.

Lisäksi Lukashenko on määrännyt, että rajavalvontaa tiukennetaan “taistelijoiden ja aseiden” tulvan estämiseksi ja määräsi tiedustelupalvelut etsimään mielenosoitusten järjestäjiä.