Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppositiojohtaja Navalnyi siirrettiin Omskista Berliiniin – Samassa sairaalassa hoidettu myrkytettyä Putin-kriitikkoa

Koomassa oleva Putin-kriitikko Aleksei Navalnyi ei ole välittömässä hengenvaarassa. Avustajat epäilevät, että Navalnyi on myrkytetty. Venäläissairaala salli hänen siirtonsa EU:n ja useiden valtiojohtajien vaatimusten ja saksalaislääkärien arvion jälkeen.

Myrkytetyksi epäiltyä venäläistä oppositiojohtajaa Aleksei Navalnyita kuljettanut lentokone saapui Berliiniin Tegelin lentokentälle lauantaiaamuna.

– Navalnyin tila on ollut vakaa lennon aikana ja laskeutumisen jälkeen, elokuvantekijä ja aktivisti Jaka Bizilj kertoi Bild-lehdelle.

Bizilj on perustanut saksalaisen Cinema sor Peace Foundation -kansalaisjärjestön, joka lähetti ilma-ambulanssin SIperian Omskiin hakemaan Navalnyita perjantaina.

Navalnyi viedään hoitoon Charitén yliopistolliseen sairaalaan. Kaksi vuotta sitten Putin-kriitikko ja Pussy Riot -taidekollektiivin jäsen Pyotr Verzilov vietiin samaan sairaalaan sen jälkeen, kun hänet oli myrkytetty Moskovassa.

Aleksei Navalnyi vietiin Omskin sairaalaan torstaina myrkytysepäilyn vuoksi kesken lentomatkan Siperian Tomskista Moskovaan. Hänen avustajansa uskovat, että Navalnyin Tomskin lentokentällä juoma tee oli myrkytetty.

Lentokone laskeutui Navalnyin nopeasti yltyneiden oireiden takia Omskin lentokentälle, josta hänet siirrettiin tajuttomana paareilla Omskin sairaalaan.

Navalnyi ei ole välittömässä hengenvaarassa. Hän on keinotekoisessa koomassa ja hänen tilansa on vakaa, siperialaisen Omskin sairaalan lääkintähenkilökunta kertoi perjantaina.

Navalnyi vietiin Omskin sairaalaan torstaina myrkytysepäilyn vuoksi kesken lentomatkan Siperian Tomskista Moskovaan. Hänen avustajansa uskovat, että Navalnyin Tomskin lentokentällä juoma tee oli myrkytetty.

Lentokone laskeutui Navalnyin nopeasti yltyneiden oireiden takia Omskin lentokentälle, josta hänet siirrettiin tajuttomana paareilla Omskin sairaalaan.

Sairaala antoi luvan kuljetukseen kiellon jälkeen

Saksalaisen Cinema for Peace Foundation -kansalaisjärjestön lähettämä ilma-ambulanssi saapui Omskiin perjantaina hakemaan Navalnyin kuljetettavaksi saksalaiseen sairaalaan.

Omskin sairaalan lääkärit sanoivat ensin, että hänen tilansa on liian epävakaa ilmakuljetukseen.

Myöhään perjantaina sairaala antoi kuitenkin luvan Navalnyin kuljetukseen ja tarjoutuvat auttamaan siirrossa lentokentälle. Tätä ennen saksalaiset lääkärit olivat päässeet katsomaan Navalnyita ja todenneet, että hän oli tarpeeksi hyvässä kunnossa siirrettäväksi.

Lento viivästyi lauantain puolelle, koska Saksan ilmailuliitto vaatii, että lentäjien tulee levätä enne pitkiä lentoja. Asiasta kertoi Deutche Welle.

Oppositiopoliitikot ovat syyttäneet Venäjän viranomaisia siitä, että he olisivat yrittäneet estää Navalnyin siirron.

Vaimo vetosi Putiniin

Tiedottaja Jarmyshin mukaan sairaalan lääkärit antoivat ensin luvan Navalnyin siirrolle, mutta epäsivät sen pian alkuperäisen päätöksen jälkeen. Jarmysh on sanonut epäilevänsä, ettei että siirtokiellon takana on Kremlin käsky, jotta jäljet kemikaaleista Navalnyin kehossa ehtivät poistua.

Siirtokielto on Jarmyshin mukaan yritys tappaa Navalnyi. Hän sekä Navalnyin vaimo Julia vetosivat perjantaina Venäjän presidentti Vladimir Putiniin, jotta tämä sallisi siirron. Kremlin mukaan päätöksen tekevät venäläiset lääkärit.

EU-komissio vaati perjantaina siirron sallimista ja tapauksen tutkintaa. Myös hoitoapua tarjonneet Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat sanoneet olevansa huolissaan Navalnyin tilanteesta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi Twitterissä perjantaina, että hän on keskustellut Navalnyin tapauksesta sekä Putinin ja Merkelin kanssa.

Navalnyistä löydetty jäämiä kemikaalista

Tieto Navalnyin terveydentilasta, diagnosoinnista ja myrkytysepäilystä on ollut hyvin ristiriitaista.

Venäläislääkäreiden mukaan Navalnyin sairastumisen taustalla ovat aineenvaihdunnalliset tekijät, jotka ovat saattaneet johtaa verensokerin laskuun. Laboratorionäytteistä ei ole löydetty myrkkyä, mutta Navalnyin vaatteista, sormista ja hiuksista on löytynyt jäänteitä teollisesta kemikaalista.

Navalnyin johtaman korruption vastaisen FBK-järjestön mukaan Omskin alueen poliisi oli kertonut jo ennen tätä, että Navalnyistä on löydetty myrkkyä, joka olisi vaarallista myös hänen lähellään oleskeleville henkilöille.

Juttua päivitetty 22.8. kello 11.34: Lisätty tuoreita tietoja Navalnyin saapumisesta Berliiniin ja häntä hoitavasta sairaalasta.