Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppositiojohtaja Navalnyi siirrettiin Omskista Berliiniin – "Hänen terveydentilansa on hyvin huolestuttava"

Koomassa olevan Putin-kriitikon Aleksei Navalnyin tila on vakaa, kertoo ilma-ambulanssin järjestänyt kansalaisjärjestö. Avustajat epäilevät, että Navalnyi on myrkytetty. Venäläissairaala salli hänen siirtonsa EU:n ja useiden valtiojohtajien vaatimusten ja saksalaislääkärien arvion jälkeen.

Myrkytetyksi epäilty venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kuljetettiin lentokoneella Berliiniin Tegelin lentokentälle lauantaiaamuna ja vietiin hoitoon Charitén yliopistolliseen sairaalaan.

– Hänen terveydentilansa on hyvin huolestuttava, elokuvantekijä ja aktivisti Jaka Bizilj kertoi medialle sairaalan edessä.

Bizilj on perustanut saksalaisen Cinema sor Peace Foundation -kansalaisjärjestön, joka lähetti ilma-ambulanssin SIperian Omskiin hakemaan Navalnyita perjantaina.

Bizijin mukaan lääkäreiltä tuli hyvin selvä viesti siitä, että ilman hätälaskua Omskiin Navalnyi olisi kuollut. Aiemmin Bizilj oli kertonut Bild-lehdelle, että Navalnyin tila oli vakaa lennon aikana ja laskeutumisen jälkeen.

Aleksei Navalnyi vietiin Omskin sairaalaan torstaina myrkytysepäilyn vuoksi kesken lentomatkan Siperian Tomskista Moskovaan. Hänen avustajansa uskovat, että Navalnyin Tomskin lentokentällä juoma tee oli myrkytetty.

Lentokone laskeutui Navalnyin nopeasti yltyneiden oireiden takia Omskin lentokentälle, josta hänet siirrettiin tajuttomana paareilla Omskin sairaalaan.

Charitén sairaalan tiedotteen mukaan Navalnyn tilasta ja hoidosta kerrotaan testien ja tämän perheen kuulemisen jälkeen, mutta tässä voi mennä aikaa.

Kaksi vuotta sitten Putin-kriitikko ja Pussy Riot -taidekollektiivin jäsen Pyotr Verzilov vietiin samaan sairaalaan sen jälkeen, kun hänet oli myrkytetty Moskovassa.

Navalnyi keinotekoisessa koomassa

Uutistoimisto Reutersin mukaan vakavasti sairas Navalnyi kuljetettiin Siperian Omskin lentokentälle puolenyön aikaan paikallista aikaa ja hänen koneensa lähti kohti Saksaa noin kahdelta aamuyöllä lauantaina.

Navalnyin tiedottaja Kira Jarmysh kertoi Twitterissä, että myös Navalnyin Julia-vaimo oli mukana lennolla. Jarmysh julkaisi myös kuvia siitä, kun Navalnyi kuljetettiin lentokentälle ambulanssilla ja nostettiin paareilla koneeseen.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”ru” dir=”ltr”>Алексея подняли на медицинский борт. Юля с ним <a href=”https://t.co/nCw5UsalG8″>pic.twitter.com/nCw5UsalG8</a></p>&mdash; Кира Ярмыш (@Kira_Yarmysh) <a href=”https://twitter.com/Kira_Yarmysh/status/1296983830398668801?ref_src=twsrc%5Etfw”>August 22, 2020</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Navalnyi ei ole välittömässä hengenvaarassa. Hän on keinotekoisessa koomassa ja hänen tilansa on vakaa, siperialaisen Omskin sairaalan lääkintähenkilökunta kertoi perjantaina.

Sairaala antoi luvan kuljetukseen kiellon jälkeen

Kun saksalainen ilma-ambulanssi saapui hakemaan Navalnyita perjantaina, Omskin sairaalan lääkärit sanoivat ensin, että hänen tilansa on liian epävakaa ilmakuljetukseen.

Myöhään perjantaina sairaala antoi kuitenkin luvan Navalnyin kuljetukseen ja tarjoutuvat auttamaan siirrossa lentokentälle. Tätä ennen saksalaiset lääkärit olivat päässeet katsomaan Navalnyita ja todenneet, että hän oli tarpeeksi hyvässä kunnossa siirrettäväksi.

Lento viivästyi lauantain puolelle, koska Saksan ilmailuliitto vaatii, että lentäjien tulee levätä enne pitkiä lentoja. Asiasta kertoi Deutche Welle.

Oppositiopoliitikot ovat syyttäneet Venäjän viranomaisia siitä, että he olisivat yrittäneet estää Navalnyin siirron.

Vaimo vetosi Putiniin

Tiedottaja Jarmyshin mukaan sairaalan lääkärit antoivat ensin luvan Navalnyin siirrolle, mutta epäsivät sen pian alkuperäisen päätöksen jälkeen. Jarmysh on sanonut epäilevänsä, ettei että siirtokiellon takana on Kremlin käsky, jotta jäljet kemikaaleista Navalnyin kehossa ehtivät poistua.

Siirtokielto on Jarmyshin mukaan yritys tappaa Navalnyi. Hän sekä Navalnyin vaimo Julia vetosivat perjantaina Venäjän presidentti Vladimir Putiniin, jotta tämä sallisi siirron. Kremlin mukaan päätöksen tekevät venäläiset lääkärit.

EU-komissio vaati perjantaina siirron sallimista ja tapauksen tutkintaa. Myös hoitoapua tarjonneet Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron ovat sanoneet olevansa huolissaan Navalnyin tilanteesta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi Twitterissä perjantaina, että hän on keskustellut Navalnyin tapauksesta sekä Putinin ja Merkelin kanssa.

Navalnyistä löydetty jäämiä kemikaalista

Tieto Navalnyin terveydentilasta, diagnosoinnista ja myrkytysepäilystä on ollut hyvin ristiriitaista.

Venäläislääkäreiden mukaan Navalnyin sairastumisen taustalla ovat aineenvaihdunnalliset tekijät, jotka ovat saattaneet johtaa verensokerin laskuun. Laboratorionäytteistä ei ole löydetty myrkkyä, mutta Navalnyin vaatteista, sormista ja hiuksista on löytynyt jäänteitä teollisesta kemikaalista.

Navalnyin johtaman korruption vastaisen FBK-järjestön mukaan Omskin alueen poliisi oli kertonut jo ennen tätä, että Navalnyistä on löydetty myrkkyä, joka olisi vaarallista myös hänen lähellään oleskeleville henkilöille.

Juttua päivitetty 22.8. kello 14.38. Lisätty tuore kuva BErliinistä sekä uutta tietoa Navalnyin terveydentilasta ja saapumisesta sairaalaan.

Juttua päivitetty 22.8. kello 11.30: Lisätty tuoreita tietoja Navalnyin saapumisesta Berliiniin ja häntä hoitavasta sairaalasta.