Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilkka Kanerva Verkkouutisille: Valko-Venäjän kriisin eskaloituminen vaikuttaisi Suomen turvallisuusympäristöön

Valko-Venäjän itsevaltainen presidentti Aleksandr Lukashenko on koventanut otteita samalla, kun mielenosoitukset ja lakkoilu jatkuvat. Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva kertoi lauantaina Verkkouutisille, että sillä, mihin Valko-Venäjän tilanteessa päädytään, on vaikutusta myös Suomen turvallisuusympäristöön.

Valko-Venäjän kriisi vaikuttaisi eskaloituessaan ja epävakautta lisätessään myös Suomen turvallisuusympäristöön, arvioi kokoomuksen kansanedustaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva Verkkouutisille

lauantaina.

– Tämä on iso huolenaihe Suomelle, muille Pohjoismaille ja Baltian maille, Kanerva sanoo Verkkouutisille.

Valko-Venäjää 26 vuotta hallinnut Aleksandr Lukashenko on koventanut otteitaan kaksi viikkoa kestäneiden mielenosoitusten suhteen. Venäläinen uutistoimisto RIA kertoo, että Lukashenko uhkaa sulkea sellaiset tehtaat, joiden työntekijät ovat osallistuneet lakkoihin ja mielenosoituksiin, uutistoimisto Reuters kertoo. Lisäksi Lukashenko uhkaa kyseisiä työntekijöitä potkuilla.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet elokuun 9. päivä pidetyistä vaaleista saakka. Lukashenko julistettiin voittajaksi noin 80 prosentin äänisaaliilla, mutta tulosta pidetään laajasti väärennettynä.

Lukashenkon päävastustaja Svjatlana Tsihanouskaja on paennut Liettuaan. Kahta opposition muodostaman neuvoston johtajaa kuulusteltiin perjantaina heitä vastaan nostetussa rikostutkinnassa, jossa näitä epäillään vallankaappausyrityksestä. Poliisi on käyttänyt väkivaltaa mielenosoitusten hajottamisessa ja pidätysten yhteydessä.

Kanerva kertoo Verkkouutisille, että kriisi johtaa pahimmassa tapauksessa Valko-Venäjän suvereniteetin loukkaukseen ja ihmisuhreihin. Suurin riski olisi Kanervan mukaan Venäjän jonkinlainen väliintulo. Kyse ei Kanervan mukaan olisi välttämättä sotilaallisesta väliintulosta, vaan esimerkiksi hybridi- ja informaatiovaikuttaminen, Verkkouutiset kirjoittaa.

Kanerva korostaa Verkkouutisten artikkelissa, että tärkeintä on, että kriisi pysyy Valko-Venäjän sisäpoliittisena asiana. Kanervan mukaan vuoropuhelun aikaansaamiseksi tarvitaan kuitenkin diplomatiaa, mihin Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj olisi hänen mielestään paras foorumi.