Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Minskissä on käynnissä valtava mielenosoitus "uuden Valko-Venäjän" puolesta – kaupunkiin letkoittain sotilasajoneuvoja, armeija suojaamassa muistomerkkejä

Itsevaltainen presidentti Aleksandr Lukashenko on tuominnut laajat mielenosoitukset, joita Valko-Venäjällä on pidetty jo kahden viikon ajan. Lukashenko antoi maanantaihin asti aikaa järjestyksen palauttamiseen.

Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä Itsenäisyyden aukiolle kokoontui Reutersin arvion mukaan jopa 200 000 mielenosoittajaa sunnuntaina. Oppositio ja itsenäiset sähkekanavat ovat kutsuneet “Uuden Valko-Venäjän marssin” koolle, ja osallistujia on pyydetty mukaan myös muualta Valko-Venäjältä.

Kolmelta iltapäivällä aukiolla oli jo valtava määrä ihmisiä, ja lisää oli yhä tulossa. Paikallaolijoiden mukaan mielenosoittajia on jo niin paljon, että ihmiset ovat tukkineet aukiolle johtavan tien. CNN:n toimittaja Frederik Pleitgen kertoo Twitterissä, että protesti on jättiläismäinen mutta rauhallinen.

Maan puolustusministeriö tiedotti sunnuntaina, että armeija suojelee kansallisia muistomerkkejä mielenosoittajilta, kertoo uutistoimisto Reuters. Lausunnon mukaan poliisin sijaan armeija vastaa nyt kaikkiin levottomuuksiin muistomerkkien ja patsaiden lähellä.

Ennen mielenosoituksen alkua aamupäivällä Minskin keskustaan saapui bussilasteittain ihmisiä sekä useita armeijan kuorma-autoja. Esimerkiksi itsenäinen verkkouutissivusto Tut.by on julkaissut videon kaupunkiin letkana ajavista sotilasajoneuvoista.

Mellakkapoliisin ja armeijan kuorma-autoja on kuvattu lähellä Itsenäisyyden aukiota, jossa mielenosoittajat kokoontuvat. BBC:n mukaan ensimmäiset mielensoittajat saapuivat aukiolle ennen kahta, ja lähellä odotti satoja mellakkapoliiseja. Mellakkapoliisien on nähty myös eristävän hallintorakennuksia. BBC:n mukaan mellakkapoliisi kuulutti paikalla mielenosoituksen olevan laiton.

Mielenosoittajat lähestyivät Lukashenkon residenssiä

Mielenosoittajat marssivat illansuussa kohti Lukashenkon residenssiä itsenäisyyspalatsissa, uutistoimisto Reuters kertoo. Suurin osa mielenosoittajista jäi pienen matkan päähän rakennuksesta, mutta pienempi ryhmä eteni 10–20 metrin päähän, Reutersin silminnäkijä kertoo.

Silminnäkijä kertoo Reutersille, kuinka helikopterin nähtiin poistuvan residenssistä mielenosoituksen jatkuessa alapuolella.

Netissä leviävä video näytti myöhemmin, kuinka Lukashenko saapui helikopterilla residenssille kantaen kivääriä.

Suurin osa mielenosoittajista lähti takaisin kohti Minskin keskustaa alle tunnissa.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta kuukausia jatkuneissa mielenosoituksissa, kun mielenosoittajat lähestyivät residenssin ovia. Residenssi oli aseistettujen poliisien ympäröimä.

Mielenosoittajat alkoivat hajaantua alkuillasta. Reuters ei todistanut yhteenottoja mielenosoittajien ja poliisin välillä.

Baltiassa muodostettiin “Vapauden ketju”

Viikko sitten sunnuntaina Minskissä järjestettiin historiallisen suuri rauhanomainen mielenosoitus, johon osallistui yli 200 000 ihmistä. Myös eilen lauantaina tuhannet mielenosoittajat kokoontuivat Minskiin.

Valko-Venäjällä on osoitettu mieltä siitä asti, kun Aleksandr Lukashenko sai virallisten tulosten mukaan 80 prosenttia äänistä presidentinvaaleissa 9. elokuuta. Vaalitulosta on pidetty laajasti vilpillisenä. Protestoijat ovat vaatineet uusia vapaita vaaleja ja Lukashenkon eroa sekä vastustaneet poliisiväkivaltaa.

Valko-Venäjän suurmielenosoitusten lisäksi Liettuassa muodostettiin Reutersin arvon mukaan noin 35 000 ihmisen “Vapauden ketju”, joka ulottui 34 kilometrin matkan Vilnasta Valko-Venäjän rajalle. Rinnakkaistapahtumia järjestetään ainakin Virossa, Latviassa ja Unkarissa.

Ihmisketjulla osoitettiin tukea myös oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajalle, joka pakeni Liettuaan vaalien jälkeisenä päivänä, Reuters kertoo.

– Enemmän kuin kukaan te voitte ymmärtää valkovenäläisiä, sillä ei niin kauan aikaa sitten te kävitte läpi saman kuin me nyt, Tsihanouskaja sanoi ennalta nauhoitetussa lausunnossa.

Tsihanouskaja ei osallistunut ihmisketjuun turvallisuussyistä.

Sunnuntai on myös Baltian ketjun vuosipäivä. Vuonna 1989 maiden itsenäisyyden palauttamista vaati parin miljoonan ihmisen ketju, joka yhdisti Viron, Latvian ja Liettuan pääkaupungit.

– Vapaus ei ole ainoastaan perustavanlaatuinen ihmisoikeus, mutta myös kansakunnan perustavanlaatuinen oikeus. On myös päivittäinen sitoumus puolustaa sitä niiltä, jotka vaihtaisevat sen pimeyteen, alistamiseen ja pelkoon, Liettuan presidentti Gitanas Nausėda sanoi Liettuan yleisradio LRT:lle,

LRT kertoi viime maanantaina, että Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko kommentoi ihmisketjun olevan uhka. Valkovenäläisen uutistoimisto Beltan mukaan Lukashenko sanoi puolustusministeriön kokouksessa, että ihmisketju yltää Vilnasta Kiovaan ja kerää 300 000 osallistujaa, LRT kertoo.

LRT:n mukaan Lukashenko kertoo ottaneensa asian esille Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Hän myös ohjeisti Valko-Venäjän puolustusministeriön, sisäministeriön, turvallisuuspalvelu KGB:n ja valtakunnansyyttäjän arvioimaan solidaarisuustapahtumaa ja estämään sen.

Lukashenko antoi maanantaihin asti aikaa

Lukashenko on käskenyt lainvalvontaviranomaisia vakauttamaan maan tilanteen maanantaihin mennessä. Venäläisen uutistoimisto Tassin mukaan Lukashenko puhui asiasta lauantaina kannattajatilaisuudessa Grodnon kaupungissa.

– Sanoin juuri, että teillä on lauantai ja sunnuntai aikaa ajatella asiaa. Ja maanantaista alkaen, ei millään pahalla, mutta auktoriteetin pitää olla auktoriteetti, Lukashenko sanoi.

Hänen mukaansa “yllyttäjät ja häiriköt” täytyy paljastaa ja hallituksella on heistä kaikista lista. Lukashenkon mukaan länsimaat tukevat mielenosoituksia. Tassin mukaan hän vihjasi, että järjestäjiä olisi naapurimaista Puolasta ja Liettuasta.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov syytti sunnuntaina Valko-Venäjän maasta lähtenyttä oppositiota siitä, että näimä tavoittelisivat verenvuodatusta, venäläinen uutistoimista RIA kirjoittaa.

NBC News kertoo, että pääsy useille uutissivustoille on estetty Valko-Venäjällä. Lauantaina maan journalistiliitto tiedotti, että yli 20 sivustoa on blokattu. Uutistoimisto AP:n mukaan estettyjä uutissivustoja olisi jopa yli 50.

Estettyjä ovat esimerkiksi yhdysvaltalaisrahoitteinen Radio Liberty ja Puolan rahoittama tv-kanava Belsat. Valtion kustantamo on myös lopettanut johtavien itsenäisten sanomalehtien Narodnaya Volyan ja Komsomolskaya Pravdan painamisen väitettyjen laiteongelmien takia.

Nato ja naapurimaat kiistävät väitteet joukoista rajoilla

Lauantaina Lukashenko myös käski puolustusministeriään ryhtymään “ankariin toimeenpiteisiin” puolustaakseen maan alueellista koskemattomuutta.

Tassin mukaan Grodnossa pidetyssä armeijan yksiköiden tarkastuksessa Lukashenko väitti, että Naton joukot yrittävät jakaa Valko-Venäjän ja asettaa uuden presidentin. Lukashenko sanoi, että Naton joukot Puolassa ja Liettuassa ovat aktivoitumassa.

Sotilasliitto Nato on kiistänyt väitteet ja kutsunut niitä perättömiksi. Nato painotti, että se keskittyy puolustukseen. Myös Puola ja Liettua ovat kiistäneet syytökset.

– Hallinto yrittää kääntää huomion pois Valko-Venäjän sisäisistä ongelmista millä keinolla hyvänsä täysin perättömillä lausunnoilla kuvitelluista ulkoisista uhkista, Liettuan presidentti Gitanas Nauseda totesi uutistoimisto AFP:lle.

Juttua päivitetty 23.8. kello 13.55. Lisätty uusia tietoja Twitteristä ja mielenosoituksen kehittymisestä Minskissä.

Juttua päivitetty 23.8. kello 18:46: Lisätty Lavrovin kommentti. Lisätty tietoja mielenosoituksen kehittymisestä Minskissä.

Juttua päivitetty 23.8. kello 22.33. Lisätty Lavrovin kommentti. Päivitetty arvioitu osallistujamäärä kymmenistä tuhansista 200 tuhanteen. Lisätty tieto siitä, että mielenosoittajat lähestyivät presidentin residenssiä sekä lisätty Reutersin arvio Liettuan ihmisketjun osallistujamäärästä.

Juttua oikaistu 23.8. kello 22.33. Jutun aiempi pääkuva oli virheellisesti tiistailta.