Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuntemattomat miehet kaappasivat Valko-Venäjän protestien johtohahmon Maria Kolesnikovan aamulla ja veivät mennessään

Valko-Venäjän neljäs perättäinen suurmielenosoitussunnuntai johti sisäministeriön mukaan yli 600 ihmisen pidättämiseen. Yhtään syytettä väkivaltaisuuksista ei ole nostettu viranomaisia tai poliiseja vastaan, vaikka pamputukset ja raiskauksilla pelottelu ovat olleet hyvin tiedossa.

Kauhistuneet silminnäkijät seurasivat läheltä, miten tuntemattomat miehet kävivät käsiksi suurmielenosoitusten johtohahmoksi nousseeseen Maria Kolesnikovaan ja veivät hänet pois pikkubussilla maanantaina aamukymmenen aikanaan Minskissä. Asiasta kertoo valkovenäläinen uutispalvelu Tut.By.

Kolesnikova tunnetaan rehellisiä vaaleja ja Aleksandr Lukashenkon eroa vaativien katuprotestien rohkeana johtohahmona. Hän on protestien johtoon nousseista kolmesta naisesta viimeinen, joka on yhä Valko-Venäjällä.

– Tunnistin hänet ja halusin mennä puhumaan, kiittämään, mutta sitten en kehdannut. Ajattelin, että ihminen muutenkin varmasti väsyy. Jatkoin eteenpäin, ja jossain kohtaa päätin kääntyä ja näyttää Mashalle sormimerkkinä sydämenkuvaa, Anastasija-nimellä esitelty silminnäkijä kertoo Tut.by-sivustolle.

Kolesnikovan tavaramerkki on sormista muodostettu sydän, jota Lukashenkon eroa vaativat mielenosoittajat ovat toistaneet julkisissa tilaisuuksissa.

– Lähellä taidemuseota näin parkissa Sobol-merkkisen pikkubussin, jonka kyljessä oli sana “Yhteydet”. Kuulin asvalttiin putoavan puhelimen äänen, jotain tohinaa, ja kääntyessäni näin, miten naamioituneet siviilipukuiset ihmiset kiskovat Mariaa pikkubussiin. Häneltä lentää puhelin, yksi näistä ihmisistä nostaa sen ja hyppää kyytiin, ja sitten he ajavat pois.

Nuori nainen ei sivuston mukaan rohjennut kuvata tapahtumia, koska oli liian lähellä tuntemattomia naamiomiehiä ja pelkäsi, että hänetkin pidätetään.

Tunnistettava hahmo punaisissa

Muusikkotaustainen Kolesnikova on ennen elokuun alun vaaleja vangitun presidenttiehdokkaan Viktor Babarykan kampanjapäällikkö ja virallinen edustaja. Kirkkaanpunaisine huulineen hän on erottuva näky Minskissä.

Kolesnikova on yksi presidenttiehdokas Svjatlana Tsihanouskajan johtaman koordinaationeuvoston jäsenistä, joita ei ollut aiemmin pidätetty. Kaksi muuta jäsentä vangittiin toissaviikolla kymmeneksi vuorokaudeksi. Näistä Tsihanouskajan edustaja Olga Kovalskaja kyydittiin pidätyspaikastaan Puolan rajalle ja passitettiin ylittämään se.

Minskin traktoritehtaan työntekijästä protestijohtajaksi noussut Sergei Dylevski tuomittiin kymmenen vuorokauden jatkoksi uuteen 15 vuorokauden putkajaksoon. Tiedossa ei ole, tarjottiinko hänelle vaihtoehtona maasta poistamista.

Tsihanouskaja joutui 9. elokuuta pidettyjen vaalien jälkeen pakenemaan Liettuaan. Vaalikampanjan tunnetusta naiskolmikosta myös poliitikko Valeri Tsepkalon vaimo Veronika on joutunut lähtemään maasta, ja Tsepkalot ovat Puolassa.

Koordinaationeuvoston tavoitteena on saada alulle vuoropuhelu Lukashenkon kanssa uusien presidentinvaalien ja vallanvaihdoksen toteuttamiseksi. Lukashenko on vastannut ivallisilla kommenteilla ja poliisin väkivallalla.

Jopa neuvoston tunnetuinta jäsentä, Nobelin kirjallisuuspalkinnon saanutta Svetlana Aleksijevitshia kuulusteltiin aiemmin Minskissä.

Kolesnikova on ollut erottuva näky mustapukuisten Omonin pamppumiesten ja punavalkoisiin kansallisväreihin sonnustautuneiden mielenosoittajien keskellä. Hän on pyrkinyt puheillaan valamaan toivoa muutoksia vaativiin mielenosoittajiin, mutta toisaalta myös rauhoittamaan tilannetta väkivaltakoneiston miesten vahtiessa protestoijien jokaista liikettä.

Kolesnikovan yhteistyökumppanit kertoivat Reutersille tarkistavansa tietoja pidätyksestä. Venäläisen uutistoimisto RIA:n mukaan Minskin poliisilla ei olisi tietoa Kolesnikovan kaappaamisesta.

Poliisin rikoksia ei tutkita

Valko-Venäjällä pidätettiin jälleen sunnuntain suurten rauhanomaisten mielenosoitusten yhteydessä ainakin 633 ihmistä.

Minskissä pois vietiin ihmisoikeusjärjestö Viasnan mukaan yli sata henkeä. Poliisit käyttivät pamppuja ja vesitykkejä sekä kovaotteisia pidätyksiä pelotellakseen noin sadan tuhannen mielenosoittajan joukkoa. Silminnäkijöiden kuvaamalla videolla nähtiin korkean turvallisuusviranomaisen rikkovan pampulla erään kahvilan ikkunoita – ilmeisesti tarkoituksena oli mielenosoittajien syyllistäminen tekoon.

Joissakin videokuvissa, joita ei ole erikseen kyetty vahvistamaan, näkyy Venäjän federaatiosta tuoduiksi arvioituja sotilaita ja mellakkapoliiseja. Minskin katukuvaan oli sunnuntaina ilmestynyt lisää tunnuksettomia viranomaisia, joista osalla oli tummanvihreä vaatetus.

Rauhanomaisiin mielenosoituksiin osallistuneita vastaan on nostettu satoja syytteitä. Yhtään syytettä ei ole nostettu väkivallasta, johon naamioitunut Omon-poliisijoukko ja usein siviilipuvuissa toimivat viranomaiset ovat syyllistyneet rauhanomaisia ihmisiä vastaan.