Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oppositio pettyi budjettiriiheen: "Ei suomalaisten asioita näin voi hoitaa"

Oppositiopuolue perussuomalaiset arvostelee hallituksen linjauksia järkyttäviksi talouden kannalta. Kokoomuksen mukaan budjettiriihen lopputulos on paha epäonnistuminen keskustalta.

Oppositiopuolueet tyrmäävät hallituksen budjettineuvottelujen lopputuloksen. Hallituksen mukaan vuoden 2021 talousarvioesitys on elvyttävä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kuvasi keskiviikkona budjettiriihen tulosta pettymykseksi.

– Ihmisiä irtisanotaan, tehtaita suljetaan. Työllisyystavoitteen toteutuminen siirrettiin vuosikymmenen loppuun, vaikka suomalaiset tarvitsevat työpaikkoja nyt, ei kymmenen vuoden päästä. Ei suomalaisten asioita näin voi hoitaa, Orpo kirjoitti twitterissä.

Orpon mukaan Suomella ei ole varaa enää yhteenkään vastaavaan budjettiriiheen, jossa välttämättömiä päätöksiä siirretään eteenpäin.

– Budjettiriihessä hallitus pystyi tekemään uusia työllisyyspäätöksiä vain noin 16 000 työllisen edestä. Kolmannes tavoitteesta työnnettiin työmarkkinapöytään. Näiden ja vanhojen päätösten on tarkoitus vahvistaa työllisyyttä 31-36 000 vuoteen 2029 mennessä, hän kirjoittaa.

“Velkaelvytystä tarvitaan jonkin verran”

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen kommentoi Lännen Medialle sähköpostitse pitävänsä hallituksen budjettiriihen lopputulosta pahana epäonnistumisena keskustalta.

– Velkaelvytystä tarvitaan jonkin verran, mutta epäonnistuminen työllisyyskeinoissa heikentää hyvinvointiyhteiskuntaa entisestään, Häkkänen kirjoittaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kuvaa hallituksen linjauksia talouden kannalta järkyttäviksi. Hänen mukaansa hallituksen toimet eivät nosta yritysten kilpailukykyä ja jopa heikentävät palkansaajien ostovoimaa.

– Erityisesti teollisuudelta on tullut viime aikoina huolestuttavia uutisia. Tätä tilannetta ei helpota se, että hallitus lopettaa teollisuuden päästökauppakompensaation ja tuplaa turpeen verotuksen, Tavio kommentoi tiedotteessa.

Perussuomalaiset näkevät erityisesti turpeen verotuksen korottamisen uhkana. Lämmöntuotannon kulut kasvavat merkittävästi, kaukolämmön hinta nousee ja jalostuskelpoista puuta aletaan polttamaan, kun turpeesta on tehty kohtuuttoman kallista, puolue katsoo.

“Hallitus lisäsi miljardikaupalla velkaa”

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, että hallitukselta puuttuu talouden ja työllisyyden edistämisen kokonaiskuva. Työllisyyden pelastamiseksi tarvitaan hänen mukaansa laajasti erilaisia toimia.

– Siitä ei ole mitään hyötyä, että tietyllä toimenpiteellä luodaan tietty määrä päätösperäisiä työpaikkoja, jos samalla työpaikkoja häviää muualta, kun verotusta kiristetään ja kilpailukykyä heikennetään, hän kommentoi tiedotteessa.

Turvetuotannon pikainen alasajo tarkoittaa erittäin kovaa iskua maaseudun elinvoimalle, Essayah katsoo.

– Hallitus lisäsi riihessään miljardikaupalla lisää velkaa jo merkittävästi alijäämäisen valtiovarainministeriön budjettiehdotuksen päälle. Minkäänlaisia sopeutustoimia ei nähty ja työllisyystoimet jäivät hyvin vaisuiksi.