Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden varoittaa Britanniaa – Ei kauppasopimusta, jos Pohjois-Irlannin rauhansopimusta ei kunnioiteta

Biden on viimeisin Yhdysvaltojen kärkipoliitikoista, joka tuomitsee brittihallituksen suunnitelmat.

Yhdysvaltojen presidentiksi pyrkivä Joe Biden on varoittanut, että Britannian on kunnioitettava Pohjois-Irlannin rauhansopimusta erotessaan Euroopan unionista, tai Yhdysvallat ei sovi kauppasopimusta Britannian kanssa.

– Emme voi sallia sitä, että Pohjois-Irlantiin rauhan tuoneesta sopimuksesta tulee Brexitin uhri, Biden tviittasi.

Bidenin tviitissä oli myös ruutukaappaus kongressiedustajien Brittipääministeri Boris Johnsonin lähettämästä kirjeestä, jossa kehotettiin Johnsonia kunnioittamaan rauhansopimusta.

Siinä kehotettiin Johnsonia hylkäämään kaikki lain kannalta kyseenalaiset ja epäreilut keinot uhmata Britannian EU-erosopimuksessa olevia Pohjois-Irlantia koskevia kohtia. Lisäksi siinä pyydettiin Johnsonia varmistamaan, että brexit-neuvottelut eivät vaaranna Pohjois-Irlannin vuosikymmeniä kestänyttä rauhanprosessia tai Britannian ja Yhdysvaltojen tulevia suhteita.

Sen mukaan kongressi ei kannata vapaakauppasopimusta Britannian kanssa, jos se noudata Pohjois-Irlantia koskevia sopimuksia. Aiemmin myös edustajainhuoneen puheenjohtaja Nancy Pelosi on välittänyt samanlaisen viestin.

Johnsonin laki etenee

Brittihallitus ilmoitti jonkin aikaa sitten valmistelevansa lainsäädäntöä, joka rikkoo osaa brexit-sopimuksesta ja kansainvälistä oikeutta. Laki hyväksyttiin keskiviikkona sen ensimmäisessä käsittelyssä 77 äänen enemmistöllä.

Johnsonin mukaan Britannialla tulee olla mahdollisuus rikkoa sopimusta, jotta vuonna 1998 solmitun Pohjois-Irlannin rauhansopimuksen ehtoja voidaan noudattaa. Hän on syyttänyt EU:ta uhkailusta ja yrityksistä hajottaa Britannia.

EU:n mukaan brexit-sopimuksen rikkominen katkaisisi kauppaneuvottelut ja vaikeuttaisi Pohjois-Irlannin ja Irlannin välistä rajakysymystä. EU:n mukaan Britannian mahdollinen sopimusrikkomus puolestaan rikkoo myös rauhansopimusta juuri rajakysymyksen osalta.