Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkein oikeus: Pohjoismainen vastarintaliike lakkautettava – "Yhdistyksen toiminta oli sanan- ja yhdistymisvapauden väärinkäyttöä"

Korkein oikeus antoi tänään tiistaina historiallisen ratkaisun todetessaan, että juutalaisten kansanmurhan kiistävä ja vähemmistöjä syrjivä PVL on lakkautettava. Järjestö ei saa enää jatkaa toimintaansa.

Korkein oikeus (KKO) päätti tiistaina, ettei Pohjoismainen vastarintaliike (PVL) saa enää jatkaa toimintaansa. KKO:n mukaan yhdistys toimii olennaisesti vastoin lakia.

– Yhdistyksen tavoitteet olivat perustuslaissa ja rikoslaissa säädettyjen kansanvaltaisen yhteiskunnan perusteiden ja niiden tausta-arvojen vastaisia, KKO toteaa ratkaisussaan.

KKO:n mukaan PVL:n verkkosivujen kirjoitukset kiihottivat kansanryhmää vastaan, mikä on Suomessa kriminalisoitua. Lisäksi korkein oikeus katsoi, että PVL:n harjoittama väkivalta oli osa sen toimintaa.

– Yhdistyksen lainvastainen toiminta loukkasi tai pyrki loukkaamaan perustuslaissa ja kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa turvattuja perus- ja ihmisoikeuksia. Osa toiminnasta oli suoraan rikoslain vastaista. Lainvastaisiksi katsotut toimintatavat olivat merkittävä osa yhdistyksen toimintaa, ja sillä oli vain vähäisessä määrin muunlaista toimintaa.

Korkein oikeus oli maaliskuussa 2019 kieltänyt väkiaikaisesti yhdistyksen toiminnan ja nyt kielto muuttui lopulliseksi.

Yhdistyksen lakkauttamista vaati Poliisihallitus (Poha).

Pohan mukaan yhdistys toimii olennaisesti vastoin lakia ja hyviä tapoja muun muassa levittämällä vihapuhetta maahanmuuttajista, seksuaalivähemmistöistä ja juutalaisista, kyseenalaistamalla holokaustin eli juutalaisten kansanmurhan ja ihannoimalla fasisteja.

PVL kiisti väitteet. Yhdistyksen mielestä se toimii sanan- ja yhdistymisvapauden rajoissa.

KKO katsoi, että yhdistyksen toiminta oli näiden oikeuksien väärinkäyttöä.

– Yhdistyksen tavoitteena oli kansanvaltaisten rakenteiden kumoaminen tai muiden perus- ja ihmisoikeuksien olennainen vähentäminen. Yhdistyksen tavoitteet ja toiminta eivät saa yhdistymisvapauden tai sananvapauden suojaa, KKO totesi ratkaisussaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus ja Turun hovioikeus olivat aikaisemmin tuomioissaan julistaneet PVL:n ja siihen kytkeytyvän Pohjoinen Perinne -yhdistyksen lakkautetuksi.

Käräjäoikeus ja hovioikeus katsoivat, että PVL:n toiminta on lakien ja hyvien tapojen sekä yleisen edun vastaista.

Hovioikeuden mukaan PVL:n toimintaan liittyy rotusyrjintää, vihapuhetta ja seksuaalivähemmistöjä loukkaavia kannanottoja, eikä yhdistys pidä kaikkia rotuja samanarvoisina. Tällainen toimina ei mahdu hovioikeuden mukaan sananvapauden raameihin.

Hovioikeuden mukaan PVL ihannoi fasismia sekä Adolf Hitlerin aikaista kansallissosialismia ja hyväksyy ideologiansa puolesta tehdyn väkivallan.

Hovioikeuden mukaan varoitus ei olisi ollut yhdistykselle riittävä toimi.

Hovioikeuden päätökseen vaikuttivat myös PVL:n jäsenten pahoinpitelytuomiot vuosilta 2011–2016. Myös liikkeen poliittisten tai aatteellisten tapahtumien yhteydessä tapahtuva väkivalta vaikuttivat oikeuden ratkaisuun.

Hovioikeus totesi, että vaikka PVL:n oppaan mukaan väkivalta johtaa erottamiseen, ketään väkivaltarikoksiin syyllistynyttä jäsentä ei ole erotettu.

Pohjoinen perinne -yhdistyksen hovioikeus lakkautti siksi, että katsoi sen toiminnan linkittyvän vastarintaliikkeeseen. Yhdistys keräsi varoja PVL:n toimintaan.

PVL on vuonna 2008 perustettu järjestö, joka on toiminut Suomessa rekisteröimättömänä yhdistyksenä.

Käynnissä on myös toinen rikolliseksi luokiteltavan järjestön lakkautuskanne. Poha vaatii lakkautettavaksi liivijengi United Brotherhoodia ja sen alajengiä Bad Unionia. Käräjäoikeus on asettanut ne väliaikaiseen toimintakieltoon.

Jutun pääkäsittely alkaa marraskuussa.