Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aurinkoinen sää jatkuu viikonlopun ajan, lämpötilat korkeimmillaan 17 asteessa

Syyskuu oli keskimäärin 1-2 astetta tavanomaista lämpimämpi.

Kuluneen viikon aurinkoinen sää jatkuu myös viikonloppuna, Ilmatieteen laitokselta kerrottiin STT:lle torstaina.

Aurinkoista ja kirkasta säätä on luvassa lähes koko maassa sunnuntaihin asti lukuun ottamatta maan pohjoisosaa, jossa ilmenee pilvisyyttä ja tihkusateita.

–  Säätilanne on varsin samantyyppinen viikonvaihteeseen asti. Sunnuntai-iltana lounaasta alkaa lähestyä sadealue, kertoi päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Korkeimmillaan lämpötilat voivat viikonloppuna kivuta 17 asteeseen maan etelä- ja lounaisosassa.

Tuuli voi jonkin verran voimistua. Lounaisille merialueille on annettu sunnuntaiksi kovan tuulen varoitus.

–  Tuulen suunta pysyy samana, eli idästä tuulee. Mutta sunnuntaina on hieman tuulisempi päivä kuin muuten, Viljamaa sanoi.

Syyskuu keskimääräistä lämpimämpi

Ilmatieteen laitos julkaisi torstaina myös syyskuun säätilastot. Niiden mukaan syyskuu oli keskilämpötilaltaan koko maassa tavanomaista lämpimämpi.

Keskilämpötila vaihteli etelä- ja lounaisrannikon noin 14 asteesta Käsivarren Lapin reiluun kuuteen asteeseen. Poikkeama pitkän ajan keskiarvosta oli yleisesti noin 1–2 astetta.

Suurin poikkeama oli maan länsiosassa, missä syyskuu oli harvinaisen lämmin, eli vastaava toistuu harvemmin kuin kerran 10 vuodessa.

Kyseessä oli jo kahdestoista peräkkäinen tavanomaista lämpimämpi syyskuu.

Kuukauden ylin lämpötila, 23,5 astetta, mitattiin Kokemäellä Tulkkilan havaintoasemalla 27. syyskuuta. Samana päivänä mitattiin myös kuukauden alin lämpötila, -7,1 astetta, Kittilän Lompolonvuoman havaintoasemalla.

Myös sateita poikkeuksellisen paljon

Sademäärät vaihtelivat suuresti alueellisesti. Maan keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa sademäärät olivat harvinaisen suuria, paikoin jopa poikkeuksellisen suuria. Muualla maassa oltiin suurelta osin tavanomaista pienemmissä sademäärissä.

Eniten syyskuussa satoi Merikarvian Tuorilan havaintoasemalla, missä kuukauden kokonaissademäärä oli 144,1 millimetriä. Suurin vuorokausisademäärä, 65,6 millimetriä, mitattiin kuun 16. päivänä Kajaanin Petäisenniskan havaintoasemalla.