Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hallitus sai eduskunnan luottamuksen korona-ajan ensimmäisessä välikysymysäänestyksessä

Hallituksen työllisyys- ja talouspolitiikkaa arvostelleen välikysymyksen tekivät kaikki oppositiopuolueet.

Hallitus on saanut eduskunnan luottamuksen äänin 102–75. Äänestyksestä oli poissa 22 kansanedustajaa. Tänään perjantaina täysistunnossa käyty välikysymysäänestys koski koko opposition yhteistä välikysymystä hallitusohjelman talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä.

Opposition välikysymyksen mukaan hallituksen työllisyystoimet ovat riittämättömiä ja velkapolitiikka vaarantaa hyvinvointiyhteiskunnan palvelut, ylläpitää työttömyyttä sekä johtaa veronkorotuksiin. Välikysymyksessä todetaan, että hallituksen politiikka heikentää kilpailukykyä sekä vähentää investointeja

Välikysymyksessä olivat mukana kaikki oppositiopuolueet, eli kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Liike nyt. Kyse on Sanna Marinin (sd.) hallituksen toisesta välikysymyksestä ja ensimmäisestä välikysymyksestä korona-aikana. Perussuomalaiset jättivät viime keväänä välikysymyksen turvapaikkapolitiikasta, mutta se vedettiin pois.

Välikysymys kokoomuksen aloitteesta

Kokoomus on välikysymyksen aloitteentekijä. Puolue ilmoitti jo ennen hallituksen budjettiriihtä, että se tekee välikysymyksen, jos Sanna Marinin (sd) hallitus ei tee budjettiriihessä päätöksiä velkakierteen pysäyttämisestä, uudesta työllisyystavoitteesta ja ratkaisuista kilpailukyvyn parantamiseksi.

Valtion ensi vuoden budjetin loppusumma on 62,4 miljardia euroa ja budjetti on lähes 11 miljardia euroa alijäämäinen. Hallitus kertoi lisäksi työllisyystoimista, joilla se tavoittelee 31 000–36 000 lisätyöllistä.

Kokoomuksen mielestä työllisyystoimia olisi lukematon määrä, jos hallitus uskaltaisi ottaa ne käyttöön. Kokoomuksen listalla ovat muun muassa verotuksen keventäminen, ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastaminen, paikallinen sopiminen, terapiatakuu ja superkotitalousvähennys yli 75-vuotiaille.

Välikysymyksen mukaan “ennen tämän syksyn budjettiriihtä hallituksen päätökset ovat kokonaisuutena vähentäneet työllisten määrää”. Opposition mielestä hallituksen “vastuuton ja päämäärätön” talouspolitiikka voi jatkua.

Kaksi viikkoa sitten jätetty välikysymys löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Hallitus perustelee koronatilanteella

Kun hallitus vastasi välikysymykseen keskiviikon eduskuntaistunnossa, oppositio syytti hallitusta työllisyystavoitteiden hylkäämisestä ja siirtämisestä sekä vastuuttomasta talouspolitiikasta. Hallitus perusteli työllisyystoimiaan ja velanottoa koronatilanteella ja sen hoidolla.

Myös pääministeri Marinin ja kokoomuksen välinen kiistely sai jälleen tilaa. Kokoomuksesta ihmeteltiin, miksi hallituksen vastauksen luki valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) eikä Marin.

Omassa puheenvuorossaan Marin toi esiin, kuinka vuosi sitten budjettiriihen jälkeen oppositio teki samankaltaisen välikysymyksen, johon vastasi silloinen valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.). Marinin mielestä kokoomus yrittää arvostelullaan luoda mielikuvaa ylimielisestä pääministeristä.