Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Helsingin mielenosoituksessa 16-vuotias nuori sai päälleen runsaasti kaasusumutetta – näin osapuolet kommentoivat tapahtumien kulkua

Elokapina-liikkeen Lauri Autere kertoo, että poliisit estivät joitain sumutetuista käyttämästä vesipulloja kasvojensa huuhtelemiseen. “Ainakin yksi koki tällaista kohtelua myös poliisiasemalla, että hän ei siellä pyynnöstään huolimatta saanut vettä kasvojensa huuhteluun vaikka kivut olivat valtavat”, Autere sanoo.

Poliisin toiminta Helsingin ilmastomielenosoituksessa aiheutti kohun sosiaalisessa mediassa. Some täyttyi kuvista, joissa poliisit suihkuttavat kaasusumutetta maassa istuvien mielenosoittajien päälle.

Mielipiteet jakautuivat kahtia. Poliisin voimakeinoihin kohdistui voimakasta kritiikkiä sosiaalisessa mediassa, mutta osa arvosteli myös mielenosoittajien toimintaa. Eräässä päivityksessä kirjoittaja kertoi, että aktivistien toiminta ärsyttää ja saa hänet vain lisäämään lentomatkustusta.

Mielenosoituksen järjestäneen Elokapina-liikkeen mediayhteyshenkilö Lauri Autere kertoo, että liike pitää tapahtunutta valitettavana ja poliisilta turhana voimankäyttönä väkivallattomia mielenosoittajia kohtaan.

– Mutta me olemme yhtä sitoutuneita rauhanomaiseen toimintaan kuin aikaisemminkin. Me emme tämän takia vihaa poliisia.

Poliisi: “Lievintä mahdollista voimankäyttöä”

Poliisi perusteli lauantaina Twitterissä toimintaansa sillä, etteivät mielenosoittajat totelleet poliisin lukuisia käskyjä poistua Kaisaniemenkadulta. Poliisin mukaan kadulle kerääntynyt väkijoukko esti liikenteen kulkua.

Poliisi kertoo verkkosivuillaan, että “voimankäyttöön turvaudutaan silloin, kun puhe ei auta ja tehtävä kuitenkin on saatava suoritetuksi”. Lauantaina poliisi turvautui omien sanojensa mukaan lievimpään mahdolliseen voimankäyttöön.

– Merkittävä liikennehaitta ja tilanteen kesto huomioiden poliisi turvautui lievimpään mahdolliseen voimankäyttöön väkijoukon hajottamiseksi. Se oli tässä tilanteessa kaasusumute, poliisi kertoi Twitterissä lauantaina.

Elokapina-liikkeen mediayhteyshenkilö Lauri Autere kertoo, että kun mielenosoittajat siirtyivät tiesulkuun Kaisaniemenkadulle, poliisi järjesti nopeasti tilanteeseen liikenteenohjauksen ja liikenne jatkui raitiovaunukiskojen kautta. Ruuhkaa ei hänen mukaansa syntynyt.

Elokapina on ympäristöliike, joka vaatii muun muassa nopeita ilmastotoimia Suomen hallitukselta. Tiesulun avulla liike pyrki tekemään ilmastoasiat näkyviksi, Elokapina kertoo tiedotteessa.

Voimankäytöstä vähän tietoja

Kun mielenosoittajat eivät suostuneet poistumaan, poliisi esitti maassa istuville ihmisille uhkauksen kaasusumutteen käytöstä. Poliisi kertoi Autereen mukaan, että sumute satuttaa mielenosoittajia. Autereen mukaan poliisi turvautui sumutteeseen muutamaa minuuttia myöhemmin.

Hänen mukaansa poliisi sumutti maassa istuvia ihmisiä useita kertoja.

– Itse ajattelin ensiksi, että se on varmaan tällaista uhittelua, että eihän poliisi Suomessa sellaista rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan, kertoo mielenosoitukseen osallistunut Tuulia Reponen.

– Mutta se olikin totta ja huomasin sen siinä vaiheessa, kun omaa niskaa kihelmöi ja kaverit vieressä huusivat kivusta.

Kuinka usein poliisi sitten turvautuu voimankäyttöön, siitä on vaikea löytää tarkkoja lukuja. Iltalehti uutisoi viime vuonna (IL 26.11.2019), että Poliisin voimankäytöstä on saatavilla hyvin puutteellisesti tilastotietoa. Asia kävi ilmi Iltalehden selvityksestä. Poliisihallitus kertoi tuolloin lehdelle, että voimankäyttöselvitys ei ole julkinen asiakirja.

Mielenosoittajat: Eturivissä 16-vuotias

Järjestäjän mukaan osa mielenosoittajista sai ylleen runsaasti kaasusumutetta, mikä aiheutti osalle oireita. Katusulkuun osallistunut Tuulia Reponen kertoo, että yhden mielenosoittajan silmät esimerkiksi muurautuivat umpeen.

Nuorimmat mielenosoittajat olivat järjestäjän mukaan alaikäisiä. Autereen mukaan ajotiellä eturivissä istui ainakin yksi 16-vuotias, joka sai päälleen runsaasti kaasusumutetta. Sille altistuivat järjestäjän mukaan myös muutamat muut, mutta eivät yhtä voimakkaasti.

Poliisi otti tilanteessa kiinni 51 henkilöä. Järjestäjän mukaan myös heidän joukossaan oli alaikäisiä.

Elokapinan Autere puolestaan kertoo, että poliisit myös estivät joitain sumutetuista käyttämästä vesipulloja kasvojensa huuhtelemiseen.

– Ainakin yksi koki tällaista kohtelua myös poliisiasemalla, että hän ei siellä pyynnöstään huolimatta saanut vettä kasvojensa huuhteluun vaikka kivut olivat valtavat.

Poliisi kertoi sunnuntaina, että tapahtumien kulku ja poliisin toiminta tilanteessa käydään läpi. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi Twitterissä saaneensa alustavan selvityksen poliisin toiminnasta.

– Voimankäytön on oltava aina viimeinen keino ja sille on oltava painavat perusteet, Ohisalo tviittasi lauantai-iltana.