Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hämeenlinnan uutta vankilaa valvotaan yli 200 kameralla ja lasertunnistimilla – Katso videoesittely

Hämeenlinnan uusi naistenvankila otetaan käyttöön marraskuussa. Ensi vaiheessa laitokseen sijoitetaan noin 60 vankia. Uusi laitos on Suomen “avoimin suljettu vankila.”

Hämeenlinnan uuden naisvankilan kahdeksasta osastosta avataan ensi vaiheessa viisi, ja vankilaan siirretään tuomiotaan suorittamaan noin 60 vankia. Vuodesta 2014 lähtien suunnitellun ja viimeistelyä vaille valmiin laitoksen kapasiteetti on noin sata vankia.

Vankila toimii vajaatehollakin uuden konseptin mukaisesti “rikoksettoman elämän oppimisympäristönä”.

Lisää aiheesta: Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – “Ei sovi vaarallisille vangeille” (24.1.2020)

Entistä enemmän vankien ja henkilökunnan vuorovaikutusta painottava toimintamalli vaikuttaa vankilan työnkuviin monin tavoin.

– Meillä aloittaa kahdeksan rikosseuraamustyöntekijää, joiden tehtävä on hieman erilainen kuin tyypillisesti vankiloissa. He ovat paljon mukana vankiosaston päivittäisessä toiminnassa, mutta aina vartijan kanssa työparina. Myös vartijoiden työnkuva muuttuu vuorovaikutuksellisempaan suuntaan, vankilanjohtaja Tuomo Kärjenmäki kertoo.

Laserlaitteita ja yli 200 valvontakameraa

Hämeen Sanomat pääsi ensimmäisenä sanomalehtenä tutustumaan miltei valmiiseen vankilaan 1. lokakuuta. Rakennuksessa tehtiin vielä viimeistelytöitä ja asennettiin valvonta- ja hälytysjärjestelmiä.

Valo- ja videokuvaaja saivat kuvata Suomen “avoimimman suljetun vankilan” tiloja hyvin vapaasti.

– Pyrimme kertomaan vankilasta ja vankeuden suorittamisesta laitoksessa avoimesti, vankilanjohtaja Kärjenmäki sanoo.

Vankila-aluetta valvotaan noin 200 valvontakameralla, joiden joukossa on myös lämpökameroita. Ulkopuolelta katsoessa huomiota kiinnittää, että rakennuksessa ei ole kalteri-ikkunoita.

– Tiloista riippuen ikkunoita on kevyemmistä turvalaseihin. Ikkunoita monitoroidaan laserlaitteilla, jotka havaitsevat mahdolliset ikkunan rikkomispyrkimykset, Kärjenmäki kertoo.

Kaltereita löytyy vain eristysselleistä, joissa on myös pleksiseinät ja kaksi sisäänkäyntiä.

– Kahden oven ansiosta vanki ei voi linnoittautua, vaan henkilökunnalla on selliin aina vapaa sisäänpääsy.

Työtoiminta suosittua

Naiset ovat tyypillisesti miesvankeja motivoituneempia kuntoutukseen, työntekoon ja opiskeluun. Tämä on huomioitu uuden vankilan tiloissa ja toiminnoissa.

– Naisvangeista jopa 70 prosenttia osallistuu työtoimintaan, kun suljettujen laitosten keskiarvo taitaa olla 30–40 prosenttia.

Hämeenlinnassa lähes kaikessa työtoiminnassa voi suorittaa ammattitutkinnon osia tai koko tutkinnon.

– Ompelimo on merkittävä työllistäjä, vangit tekevät vaatteita ja tekstiilejä kaikkien vankiloiden käyttöön. Tänä syksynä maskituotanto on ollut merkittävää, olemme saaneet tilauksia muun muassa Hämeenlinnan kaupungilta.

Selliosastoilla omat ulkoilupihat, jokaiselle vangille oma tabletti

Vankila on jaettu kahdeksaan 12 vangin selliosastoon, joissa jokaisella vangilla on oma sellinsä päätelaitteineen. Internetin käyttö sallitaan tietyille sivustoille, ja vanki voi olla Skype-yhteydessä läheisiinsä vaikka päivittäin.

– Yhteydenpitoa valvotaan tarpeen mukaan.

Tavallisten selliosastojen lisäksi vankilasta löytyy matka- ja eristyssellejä, sekä kaksipaikkainen äiti-lapsi-osasto. Vankilan valvontaan kuuluu myös viereisellä tontilla sijaitseva vankisairaala, jossa on noin 30 potilaspaikkaa.

Merkittävä ero muihin suljettuihin vankiloihin on ulkoilutilojen koko. Jokaisella selliosastolla on oma ulkoilupihansa, minkä lisäksi muurien sisäpuolelta löytyy ulkoliikuntapaikalla varustettu “luontopolku”.

– Monessa vankilassa ei ole edes yhteensä niin paljon ulkoilutilaa kuin meillä on jokaiselle selliosastolle erikseen, Kärjenmäki kehaisee.

Laitoksen päiväohjelmaan varataankin tavallista enemmän mahdollisuuksia ulkoilulle ja liikunnalle.

Päiväaikaan vankien käytössä on “bulevardi” – avoin sisätila, jossa vangit voivat tehdä ruokaa ja kokoontua.

Videoesittely vankilan tiloista. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Loppujen lopuksi uusi naisvankila on kuitenkin suljettu laitos, jossa saatavilla oleva suhteellinen vapaus vaatii vangilta sääntöjen omaksumista ja noudattamista.

– Tämä saattaa näyttää avoimelta paikalta, mutta kaikkea valvotaan. Meillä on samat säännöt kuin muissakin suljetuissa vankiloissa, Tuomo Kärjenmäki muistuttaa. Vankilan toimiessa täydellä kapasiteetilla, pääosa Suomessa ehdottomaan vankeusrangaistukseen tuomituista naisista suorittaa tuomiotaan Hämeenlinnassa. Tällä hetkellä toiseksi suurin naisvankien osasto noin 30 henkilölle on Turussa. HäSa

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 2.10.2020.