Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Armenia ja Azerbaidzhan syyttävät toisiaan siviilikohteisiin iskemisestä – Yhdeksättä päivää jatkuvat taistelut vaatineet satoja uhreja

Azerbaidzhanin presidentin uhmakas puhe sunnuntaina ei lisää toiveita tulitauosta.

Azerbaidzhan ja Armenia ovat maanantaina syyttäneet toisiaan iskuista siviilikohteisiin.

Maiden välisten taisteluiden kohteena olevan Vuoristo-Karabahin paikallishallinto sanoi maanantaina Azerbaidzhanin tehneen raketti-iskuja alueen hallintokaupunkiin Stepanakertiin.

– Vihollinen ampuu raketteja Stepanakertiin ja Shushiin. Armeijan vastaisku tulee pian, sanoi Vuoristo-Karabahin johtajan tiedottaja Vahram Pogosyan uutistoimisto Reutersin mukaan.

Azerbaidzhan puolestaan syyttää Armeniaa ohjusiskuista useisiin kaupunkeihin Vuoristo-Karabahin ulkopuolella.

– Uutinen siitä, että Armenia olisi avannut tulen, on vale ja täyttä disinformaatiota, sanoi Armenian puolustusministeriön virkamies Artsrun Hovhannisyan Reutersille.

Rajuimmat taistelut 25 vuoteen

Taistelut jatkuivat maanantaina yhdeksättä päivää, ja niissä on kuollut jo satoja ihmisiä. Väkivaltaisuudet ovat rajuimpia kiistellyllä alueella yli 25 vuoteen.

Vuoristo-Karabah kuuluu virallisesti Azerbaidzhanille, mutta sen asukkaat ja hallinto ovat etnisiä armenialaisia. Alue irtautui yksipuolisesti Azerbaidzhanista sodan päätteeksi 1990-luvulla. Tuolloin taisteluissa kuoli noin 30 000 ihmistä.

Väkivaltaisuudet kiihtyivät entisestään viikonloppuna ja ne ovat levinneet Vuoristo-Karabahin ulkopuolelle. Azerbaidzhanin presidentti Ilham Aliyevin sunnuntainen puhe laski toiveita tulitauosta entisestään.

Televisioidussa puheessaan Aliyev sanoi, että Azerbaidzhanin joukot ovat edenneet ja valloittaneet takaisin alueita, jotka maa menetti 1990-luvulla. Hän on vaatinut, että Armenia kertoo aikataulun Vuoristo-Karabahista ja lähialueilta vetäytymiselle, ja sotatoimet jatkuvat niin kauan, että tämä tapahtuu.

– Azerbaidzhanilla on yksi ehto, ja se on alueidemme vapauttaminen. Vuoristo-Karabah kuuluu Azerbaidzhanille, Aliyen sanoi.

Hovhannisyan puhui välittömästi Aliyevin puheen jälkeen.

– En usko, että Jerevan (Amernian pääkaupunki) on vaarassa. Joka tapauksessa olemme sodassa, hän sanoi.

Azerbaidzhanilla sotilaallinen ylivoima

Taistelut ovat herättäneet runsaasti huolta kansainvälisen yhteisön keskuudessa. Alueen läpi kulkee öljy- ja kaasuputkia, jotka vievät Azerbaidzhanin luonnonvaroja maailmalle. Niiden lisäksi huolta herättää se, että naapurusten välinuen konflikti voi laajeta. Turkki tukee Azerbaidzhania ja Armenialla on puolustusliitto Venäjän kanssa.

Venäjä, Ranska, Yhdysvallat ja Euroopan unioni ovat vaatineet tulitaukoa, mutta tuloksetta. Aliyevin mukaan Azerbaidzhanin oli otettava ohjat omiin käsiinsä, kun se on odottanut diplomaattisen prosessin etenemistä kolme vuosikymmentä turhaan.

Jos maat joutuisivat täyteen sotaan, Azerbaidzhan olisi vahvemmilla. Maalla on yli 80 000 taistelijaa, kun Armenialla niitä on vajaat 50 000.

Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Azerbaidzhan on onnistunut tähän mennessä tuhoamaan lennokki-iskuilla ainakin 30–40 vastustajan panssarivaunua, mutta on kärsinyt itsekin menetyksiä.