Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump ilmoitti poistuvansa sairaalasta vielä tänään – Ulkopuoliset lääkärit: komplikaatioiden riski tavallista korkeampi

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump, 74, kuuluu riskiryhmään. Siksi paluu normitöihin voi olla vaarallista. Vastaehdokas Joe Bidenin koronatesti oli negatiivinen.

Covid-19-tautia sairastava Yhdysvaltojen istuva presidentti ja republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump ilmoitti maanantai-iltana lähtevänsä sairaalasta vielä saman päivän aikana. Asiasta kertoo muun muassa televisioyhtiö CNN.

– Älkää pelätkö covidia. Älkää antako sen hallita elämäänne, Trump tviittasi maanantaina.

Trumpia hoitavat lääkärit kertoivat sunnuntaina medialle, että presidentti saattaa palata työn pariin Valkoiseen taloon jo maanantaina.

Myös Valkoisen talon kansliapäällikkö Mark Meadows antoi toiveikkaan lausunnon.

– Olemme yhä toiveikkaita, että hän voi palata Valkoiseen taloon myöhemmin tänään, Meadows sanoi Reutersin mukaan.

Trumpin kunnosta on kuitenkin epäselvyyttä, ja ulkopuolisten asiantuntijoiden mukaan hänen tilansa voi olla tai voi muuttua vakavaksi.

Asiaan viittaa heidän mukaansa esimerkiksi käytetty lääkehoito. Trumpille on annettu esimerkiksi deksametasonia, joka maailman terveysjärjestön suositusten mukaan on tarkoitettu kriittisesti sairastaville koronapotilaille.

He huomauttavat Trumpin olevan ylipainoinen, ikääntynyt mies, minkä vuoksi hän kuuluu koronavirustartunnan riskiryhmään. Liian varomaton toiminta saattaa lisätä vaarallisten komplikaatioiden tai jopa kuoleman riskiä.

“Kiinnostava matka”

Presidentti itse on julkaissut videoita, joissa hän kertoo voivansa hyvin. Sunnuntaina hän teki myös lyhyen kierroksen autolla, josta hän tervehti kannattajiaan.

– Tämä on hyvin kiinnostava matka. Opin paljon covidista, hän sanoi Twitter-videossa sunnuntaina.

Ajelu sai osakseen kritiikkiä siitä, että se saattoi altistaa Trumpin henkilökunnan koronavirukselle.

Trumpin lääkärien mukaan presidentin kunto on kohentunut sen jälkeen, kun hänelle annettiin perjantaina lisähappea. Lisäksi hoitoon kuuluu viruslääkkeitä ja kokeellista koronavirushoitoa niin sanotulla vasta-ainecocktaililla.

Bidenilla johtoasema

Trumpin sairastuminen osui hankalaan aikaan, sillä Yhdysvaltojen presidentinvaalit on määrä käydä 3. marraskuuta.

Trump kohtasi vastaehdokkaansa, demokraattien Joe Bidenin, 77, vaaliväittelyssä viime viikolla. Tieto koronatartunnasta tuli julki muutama päivä väittelyn jälkeen. Biden on kertonut, että hänen koronavirustestinsä tulos oli negatiivinen.

Sunnuntaina julkaistun Reutersin ja Ipsosin mielipidemittauksen mukaan Biden johtaa Trumpia kymmenellä prosenttiyksiköllä. Kyselyn mukaan noin 65 prosenttia yhdysvaltalaisista on sitä mieltä, ettei Trump olisi saanut koronavirustartuntaa, mikäli hän olisi suhtautunut virukseen vakavammin. Trump on pandemian aikana useaan otteeseen vähätellyt viruksen vaaroja.

Päivitetty klo 8.15: Lisätti tieto Trumpin deksametasoni-lääkityksestä.

Juttua päivitetty 5.10.2020 kello 22.34: Päivitetty uusia tietoja.