Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintolat suljetaan jo kello 23 viidessä maakunnassa – laajempia rajoituksia tulossa ensi viikolla

Uusimaa, Pohjanmaa, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Kanta-Häme saavat tiukemmat koronarajoitukset. Ravintoloiden anniskelu loppuu kello 22. Lisää valtakunnallisia toimia linjataan ensi viikolla. Neuvottelulistalla ovat työ, opiskelu, yleisötapahtumat ja harrastukset. Aivan pienimmät lapset eivät ole joutumassa etäkouluun.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että ravintoloiden rajoituksia kiristetään jo tällä viikolla.

Lisäkiristykset koskevat viittä aluetta, joilla koronavirusepidemia on vähintään kiihtymisvaiheessa.

Alueet ovat Uusimaa, Pirkanmaa, Kanta-Häme, Varsinais-Suomi ja jo leviämisvaiheeseen siirtynyt Pohjanmaa.

Näillä alueilla ravintolat suljetaan sunnuntaista alkaen kello 23. Anniskelu loppuu kello 22. Asiakkaita ravintolat saavat näillä alueille ottaa vain puolet kapasiteetistaan. Koronatilannetta tarkastellaan säännöllisesti, ja sen parantuessa aukiolot laajenevat.

Ravintolarajoituksista on tarkoitus päättää perjantaina 9.10. ja rajoitukset tulevat näillä näkymin voimaan sunnuntaina 11.10. kello 0.00.

– Menestyksemme olennainen kulmakivi on, että jokainen suomalainen sitoutuu kontaktien vähentämiseen, Kiuru linjasi kiihtyneestä epidemiatilanteesta.

Kello yhden raja käyttöön

Muita alueita koskevat ravintolarajoitukset otetaan käyttöön torstaina koko maassa. Anniskelu täytyy lopettaa jo kello 24 ja ravintolat on suljettava kello yhteen mennessä yöllä.

Jos epidemia on alueella perustasolla, rajoitukset eivät koske ravitsemisliikkeen asiakasmääriä. Yleiset hygieniamääräykset pysyvät nykyisellään.

Ravintolarajoitusten pykälä on voimassa lokakuun loppuun, mutta sen jatko yli vuodenvaihteen on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä.

Mara kritisoi, Puumalainen perusteli

Ravintola-ala on kritisoinut erityisesti kiihtymisalueiden tiukempia rajoituksia. Matkailu- ja Ravintolapalvelut Mara ry syytti keskiviikkona tiedotteessaan hallitusta siitä, ettei se ole esittänyt oikeudellisia perusteluja sille, että rajoitukset ovat oikeasuhtaisia ja välttämättömiä koronavirustartuntojen estämiseksi.

Maran toimitusjohtaja Timo Lappi toteaa tiedotteessa, että anniskelun päättyminen kello 22 vaikeuttaa merkittävästi myös illallisia tarjoavien ruokaravintoloiden toimintaan ja vie viimeisetkin toimintaedellytykset yökerhoilta. Lisäksi asiakaspaikkamäärien rajoittaminen enintään puoleen voi Lapin mukaan johtaa etenkin pienten ravintoloiden sulkemiseen lopullisesti.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Taneli Puumalainen sanoi keskiviikon tiedotustilaisuudessa, että monen sairaanhoitopiirin tartunnanjäljittäjien mukaan yökerhoista alkunsa saaneita tartuntaketjuja on ollut useita. Esimerkiksi opiskelijoiden yksityistilaisuuksista on siirrytty yökerhoihin, joissa syntyneistä altistumisista odotetaan Puumalaisen mukaan parhaillaan jatkotartuntoja.

Vahva maskisuositus

Suomessa ei voi säätää pakkoa kasvomaskin käytöstä, koska tieteellinen näyttö maskien puolesta ei ole vielä tarpeeksi vahvaa niiden välttämättömyydestä. Näin perusteli sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila.

THL:n ylilääkäri Puumalainen totesi kuitenkin, että yritykset voivat olla asiassa oma-aloitteisia ja tarjota maskia asiakkailleen.

– Vertaisin tätä käsidesin käyttöön. Nyt siihen törmää ihan kaikkialla.

Varhilan mukaan juuri yrityksillä on mahdollisuus vaatia maskia asiakkailtaan kuten Finnair ja VR tekevät.

Valtakunnallisia toimia tulossa

Ministeri Kiuru kertoi myös hallituksen valmistelevan ensi viikolla laajempia valtakunnallisia koronavirustoimia, jotka koskevat muun muassa kokoontumisrajoituksia, etätöitä, harrastuksia ja etäopiskelua.

Kiurun mukaan etäopiskelu ei koskisi ainakaan pienimpiä koululaisia. Sosiaali- ja terveysministeriö keskustelee asiasta vielä opetusministeriön kanssa.

– Tältä osin pääpaino on varttuneiden nuorien päässä, Kiuru totesi.