Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tutkimus: Koirien ja kissojen ruuantuotanto vaatii vähintään Ruotsin kokoisen peltoalan

Jos lemmikkien kuivamuonan tuotanto olisi valtio, sen päästöt olisivat tuoreen tutkimuksen mukaan jopa kolminkertaiset Suomen päästöihin verrattuna.

Ruuantuotanto lemmikeille on erittäin merkittävä päästöjen lähde ja kuluttaa runsaasti luonnonvaroja, vahvistaa tuore tutkimus.

Koirien ja kissojen kuivamuonan tuotanto pelkästään Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin vaatii laskennallisesti peltoalan, jonka pinta-ala on suurempi kuin esimerkiksi Ruotsi tai kaksi Britanniaa.

Brittiläisen Edinburgin yliopiston ja saksalaisen Karlsruhen teknisen instituutin tutkimus julkaistiin

Global Environmental Change -tiedejulkaisussa.

Puolet viljaa, puolet eläinperäistä

Tutkijoiden mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun asiaa on laskettu globaalilla tasolla.

He ottivat kohteekseen lähes 300 Euroopassa ja Yhdysvalloissa markkinoitavan kissan- ja koiranruokavalmisteen raaka-aineet. Näillä alueilla myydään kaksi kolmasosaa maailman kaikesta lemmikkien ruuasta.

Tulosten mukaan noin puolet ruuasta koostuu maissista, riisistä ja vehnästä tai muista viljoista. Toinen puoli on eläinperäisiä raaka-aineita.

Tutkimuksessa laskettiin näiden raaka-aineiden tuotannosta aiheutuvat ilmastopäästöt sekä vaadittava peltopinta-ala ja kasteluveden kulutus.

60. päästäjä maailmassa

Kuivamuonan tuotannon kasvihuonekaasujen päästöt ovat tutkimuksen mukaan 56-151 megatonnia vuodessa. mikä on 1-3 prosenttia maatalouden päästöistä.

Määrä on jopa lähes kolminkertainen verrattuna esimerkiksi Suomen päästöihin (52,5 megatonnia vuonna 2019). Jos lemmikkien kuivamuona-ala olisi valtio, se olisi 60. suurin päästäjä maailmassa.

Peltoalaa tuotanto vaatii 410 000 – 580 000 nelikilometriä eli noin prosentin kaikesta peltoalasta. Suomen pinta-ala on noin 338 000 ja Ruotsin 450 000 neliökilometriä.

Vaikka merkittävä osa lemmikkien ruuan raaka-aineista on teurasjätteitä ja muita sivuvirtoja, pitää ympäristövaikutukset tutkijoiden mielestä huomioida osana elintarviketuotannon vaikutuksia.