Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kommentti: Poikkeuksellisen lämmin lokakuu sai mansikkapuskan pyöräyttämään myöhäisen sadon Hattulassa

Olin istuttamassa takapihani kukka-altaaseen talveksi kanervia, kun huomasin siellä jotain kummallista.

Iso betoniallas on kesäisin täynnä yrttejä ja mansikkaa. Nyt mansikanlehtien joukossa oli iso punainen marja, joka maistui täydellisen makealta.

Tämä tapahtui lokakuun alussa, ja sen jälkeen mansikoita on kypsynyt syöntikuntoon jo kymmeniä. Raakileita on kasvamassa vähintään saman verran, ja onpa puskassa pari uutta kukkaakin toiveikkaina odottelemassa lämpimälle syksylle jatkoa.

En ole aiemmin moista nähnyt, että kesällä normaalisti kukkinut ja marjonut mansikka tekisi syksyllä uuden sadon.

Edes rastasverkkoja ei nyt tarvita, sillä linnutkaan eivät ole äkänneet näitä yllättäviä loppusyksyn herkkuja. Ainakaan vielä.

Oma mansikkani sijaitsee Hattulassa, mutta olen kuullut vastaavista yllätysmansikoista raportteja myös Tampereelta. Lisäksi Facebookin sieniryhmässä kerrottiin, että Jyväskylässä poimitaan nyt isoja ja puhtaita herkkutatteja.

En taida viritellä mansikoilleni edes hallaharsoja. Ilmatieteen laitoksen mukaan hallaa ei pitäisi olla luvassa Hattulaan vielä ainakaan viikkoon. Siinä ajassa loputkin marjat ehtivät kypsyä syöntikelpoisiksi.

Elleivät sitten linnutkin herää apajille.