Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korkeimpaan oikeuteen nimitetty Barrett: Minua ohjaa laki, eivät henkilökohtaiset näkemykset

Yhdysvaltain senaatti aloittaa tänään Trumpin ehdokkaan nelipäiväisen kuulemistilaisuuden.

Yhdysvaltain senaatissa alkaa tänään nelipäiväinen kuulemistilaisuus, jossa presidentti Donald Trumpin ehdokas korkeimpaan oikeuteen, Amy Coney Barrett, perustelee miksi hän olisi sopiva tähän elinikäiseen virkaan.

Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Guardian-lehti.

Barrettin odotetaan kertovan, että hän aikoo suhtautua oikeuden eteen tuotaviin tapauksiin siten kuin laissa sanotaan, ei omien henkilökohtaisten näkemystensä mukaan.

Barrett on vakaumuksellinen katolilainen, joka on aiemmin vastustanut aborttioikeutta. Medialle etukäteen lähetetyn avauspuheen mukaan Barrett ei halua, että oikeusistuimet “yrittäisivät luoda politiikkaa”.

Barrett kuului aborttia vastustavaan ryhmään

Hän on kuulunut Guardianin mukaan aborttia vastustavaan ryhmään, joka tuki naisten harhaanjohtamisesta kritisoitua klinikkaa.

Parhaillaan vetoomustuomioistuimessa palveleva Barrett aikoo myös sanoa, että “olen tehnyt parhaani saavuttaakseni tuloksen, jota laki edellyttää huolimatta siitä, mitä omat näkemykseni ovat olleet”. Senaatin demokraattijäsenten odotetaan tarttuvan tähän.

Trump nimitti Barrettin syyskuussa 87-vuotiaana kuolleen liberaalin tuomarin Ruth Bader Ginsburgin seuraajaksi. Mikäli republikaanienemmistöinen senaatti vahvistaa hänen valintansa, Yhdysvaltain korkeimpaan oikeuteen syntyy 6–3 konservatiivienemmistö.

Moni konservatiivi toivoo tämän johtavan siihen, että korkein oikeus kumoaa vuonna 1973 tekemänsä päätöksen, jolla laillistettiin abortti Yhdysvalloissa.

Korkeimman oikeuden yhdeksän tuomaria nimitetään eliniäksi. Heidän päätöksensä voivat ohjata politiikkaa aseenkanto- ja äänioikeudesta aina aborttiin ja kampanjoiden rahoitukseen saakka.

Demokraatit vetoavat tuomarin etiikkaan

Mikäli Barrett valitaan tehtävään, demokraatit ovat jo etukäteen kehottaneet häntä olemaan ottamatta osaa päätöksiin, joissa puututaan marraskuun presidentinvaalien tulokseen. Sama koskee myös pian korkeimman oikeuden eteen tulevan terveydenhuoltolain eli Obamacaren käsittelyä.

Demokraattien mukaan Barrettin tuomarin etiikan mukaista olisi olla puuttumatta näihin tapauksiin, koska hänet nimitettiin virkaan vaalikampanjan aikana.

Barrett on jo kolmas Trumpin korkeimpaan oikeuteen nimittämä tuomari.