Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Australian Ison valliriutan koralleista on menetetty yli puolet vuoden 1995 jälkeen

Syynä on Tyynen valtameren lämpeneminen, jonka taustalla vaikuttaa ilmastonmuutos.

Australian Iso valliriutta on menettänyt yli puolet koralleistaan vuoden 1995 jälkeen ilmastonmuutoksen aiheuttaman Tyynen valtameren lämpenemisen takia, kertoo tuore tutkimus.

Asiasta kertoo BBC.

Tutkijoiden mukaan kaiken tyyppiset korallit ovat vähentyneet tällä Australian itärannikolla sijaitsevalla maailman laajimmalla riutalla, jolla on pituutta noin 2 300 kilometriä.

Suurimmat häviämiset tapahtuivat vuosien 2016 ja 2017 joukkovaalentumisten jälkeen. Lisää vaalentumisia ilmeni tänä vuonna.

“Emme voi hukata aikaa, meidän pitää rajusti vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä ASAP (niin pian kuin mahdollista)”, sanoivat tutkijat.

Tutkimus julkaistiin Proceedings of the Royal Society B -lehdessä. Tutkimus tehtiin Australian Queenslandissa sijaitsevassa ARC-koralliriuttatutkimuskeskuksessa.

Selvityksessä arvioitiin korallikolonioiden terveyttä ja kokoa vuodesta 1995 vuoteen 2017.

Meren lämpeneminen aiheuttaa koralleille stressiä

Tutkijat havaitsijat, että populaatiot vähenivät yli 50 prosentilla kaikilla koralleilla, mutta erityisesti pöydän muotoisilla ja haarautuvilla koralleilla.

Näissä koralleissa asustaa paljon kaloja ja muuta meren eläviä.

Yksi tutkimuksen tekijöistä, professori Terry Hughes, sanoi että nämä korallityypit “kärsivät pahimmin” jatkuvista joukkovaalentumisista, jotka ovat vahingoittaneet kahta kolmasosaa valliriutasta.

Vaalentumista tapahtuu, kun stressistä kärsivät korallit karkottavat niiden kanssa symbioosissa elävät zooksantellilevät, jotka antavat niille värin.

Korallit voivat palata entiselleen, mikäli olosuhteet paranevat, mutta se voi kestää vuosikymmeniä.