Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pitkäaikainen ministeri Marjatta Väänänen on kuollut

Väänänen toimi keskustan ministerinä sekä kansanedustajana useiden hallituskausien ajan.

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri ja vaikuttaja Marjatta Väänänen (1923–2020) on kuollut.

Väänänen menehtyi 97-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen Helsingissä perjantaina 16. lokakuuta. Väänänen oli vanhin valtioneuvoston jäsenenä toiminut suomalainen.

Asiasta kertoi muun muassa Maaseudun tulevaisuus -lehti. Myös opetus- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kirjoitti asiasta Facebook-päivityksessä sunnuntaiaamuna.

– Pitkäaikainen, puolueemme tärkeimpiin vaikuttajiin kuulunut poliitikko on keskuudestamme pois. Omasta ja koko keskustalaisen yhteisön puolesta esitän syvän ja lämpimän osanoton Marjatan läheisille, ministeri kirjoitti.

Saarikko muistelee Väänästä toteamalla muun muassa seuraavasti.

– Suomalaista kulttuurikenttää Marjatta tasapainotti näkemyksellisyydellään ministerikausiensa aikana vahvasti. Hän tasapuolisti kulttuurin poliittisia valtasuhteita. Marjatta ymmärsi kulttuuria laajasti ja halusi sen kuuluvan kaikille, koko Suomessa. Kaikki se, mitä olen Marjatasta ymmärtänyt, tiivistyy sanoihin määrätietoisuus ja sivistys, Saarikko kirjoitti.

Saarikon mukaan Väänänen näyttäytyi nuorempien sukupolvien kansanedustajille “aikakautensa tahtonaisena – aatteellisena, väkevänä ja osaavana”.

Toiminut ministerinä useissa hallituksissa

Marjatta Väänänen toimi 1970–1980-luvuilla kulttuuri-, opetus- ja sosiaaliministerin tehtävissä. Keskustan kansanedustajana hän toimi vuodet 1975–1990.

Hän oli myös puolueen varapuheenjohtajana vuodet 1971–86. Keskustanaisten puheenjohtajana hän toimi vuosina 1971–85 ja naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtajana vuodet 1973–82. Väänänen toimi Väestöliiton hallituksessa 1962–76.

Koulutukseltaan hän oli filosofian maisteri.

Yksi Väänäsen sosiaalipoliittisista aloitteistaan jo 1960-luvulla oli lasten kotihoidon tuki.

Ennen politiikkaan siirtymistä Väänänen työskenteli toimittajana Kotiliesi-lehdessä ja Valion viestintäjohtajana. Yleisradion hallintoelimissä hän toimi lähes 30 vuotta.