Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oletko joutunut tietovuodon uhriksi? Täältä saat ohjeita ja tukea

Epäiletkö, että henkilötietojasi on varastettu tai oletko saanut kiristysviestejä? Näiltä tahoilta voit saada toimintaohjeita ja apua tilanteessa selviämiseen.

Rikosilmoitus poliisille

Tee rikosilmoitus asuinpaikkakuntasi poliisille. Voit tehdä rikosilmoituksen sähköisesti täällä.

Jos olet saanut kiristysviestejä, älä maksa pyydettyjä rahoja. Kirjaa rikosilmoitukseen tarkasti kaikki tiedot lähettäjästä viestin vastaanottamisen ajankohtaan. Tallenna ja säilytä saamasi sähköpostit, viestit ja muut mahdolliset todisteet, poliisi ohjeistaa.

Ehkäise vahingot

Tee oma luottokielto, joka vähentää henkilötietojen väärinkäytön riskiä. Kyberturvallisuuskeskus suosittelee luottokiellon tekemistä sekä Suomen Asiakastiedon että Bisnode Finlandin palveluissa, jotta se olisi kattava. Oman luottokiellon tekeminen on maksullista.

Tee rekisteröintikielto Patentti- ja rekisterihallitukselle, jotta sinua ei merkitä kaupparekisteriin ilman erillistä suostumusta. Varmista myös, että mahdollisia voimassa olevia tietoja ei saa muuttaa ilman erillistä yhteydenottoa.

Pyydä osoitteenmuutoskielto tai muuttosuojaus Postin asiakaspalvelussa. Tarkemmat ohjeet löydät Postin verkkosivuilta kohdasta “Muuttosuojaus ja lomake-esto”.

Jos henkilöllisyystodistuksesi kuva tai tiedot on luovutettu rikolliselle, tee asiakirjan katoamisilmoitus ja tilaa uusi henkilöllisyystodistus.

Jos rikollinen on päässyt verkkopankkiisi tai saanut luottokorttitietosi käsiinsä, ota välittömästi yhteys pankkiisi.

Harkitse osoitetietojesi suojausta. Tietojen luovuttamisen voi kieltää Digi- ja väestötietoviraston (DVV) Tarkasta tietosi! -verkkopalvelussa, puhelimitse tai vapaamuotoisella kirjeellä.

Mikäli henkilö- ja osoitetietosi vaativat erityistä varjelua, harkitse turvakiellon hakemista DVV:ltä. Kyberturvallisuuskeskus suosittelee harkitsemaan tarkkaan turvakiellon hakemista. Turvakiellon hakemiselle pitää aina olla perusteltu syy ja sitä pitää anoa erikseen.

Lisää ohjeita tietovuodon uhrille ovat koonneet Kyberturvallisuuskeskus ja tietosuojavaltuutettu.

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystys antaa käytännön neuvoja rikosasiassa ja keskusteluapua.

Rikosuhripäivystyksen maksuton numero 116  006 palvelee suomeksi ma–pe kello 9–20 ja ruotsiksi kello 12–14. Puhelinpalvelu on poikkeuksellisesti avoinna myös tänään sunnuntaina 25.10. kello 13–17.

Tukea ja neuvoja saa myös RIKUchatissa, joka on auki arkisin 9–15 ja lisäksi maanantaisin 17–19.

Kriisipuhelin

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää vuorokauden ympäri 09  2525  0111. Ruotsinkielinen linja palvelee numerossa 09  2525  0112, arabiaksi ja englanniksi palvellaan numerossa 09  2525  0113.

Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen nimettömänä ja luottamuksellisesti.

Punainen risti

Punainen risti on koonnut henkisen tuen ohjeet, jotka antavat neuvoja kriisitilanteessa selviämiseen.

Kirkon keskusteluapua

Suomen evankelisluterilainen kirkko tarjoaa henkistä tai hengellistä keskusteluapua palvelevassa puhelimessa 0400  221180 joka ilta kello 18–24.

Palveleva chat on auki arkisin kello 12–20. Palveleva netti vastaanottaa viestejä vuorokauden ympäri. Niihin vastataan muutaman vuorokauden kuluessa.

Kasvokkaista keskusteluseuraa voi löytää oman seurakunnan kautta.

Vastaamo

Tietomurron kohteeksi joutuneen psykoterapiakeskus Vastaamon oma kriisipuhelin palvelee numerossa 044  4141  99 sunnuntaina kello 10–21.

Uutista päivitetty klo 11.40: Rikosuhripäivystyksen puhelinpäivystys on poikkeuksellisesti auki myös sunnuntaina.

Lisää aiheesta:

Ministerit selvittävät Vastaamon tietomurron vastatoimia – sähköisessä rikosilmoituksessa voi olla ruuhkaa

Tietomurron uhrit tarvitsevat apua