Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmastorahasto ryhtyy edistämään vähähiilisyyttä ja digitalisaatiota – ensisijaisena sijoituskohteena yritysvetoiset uuden teknologian hankkeet

Valtion kehitysyhtiö Vake Oy muutetaan Ilmastorahasto Oy:ksi. Sitä pääomitetaan 300 miljoonalla eurolla valtion budjetista.

Hallitus vauhdittaa ilmastoinvestointeja muuttamalla valtion kehitysyhtiö Vake Oy:n Ilmastorahasto Oy:ksi. Se keskittyy rahoitustoiminnassaan ilmastonmuutoksen torjumiseen, teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen ja digitalisaation edistämiseen.

Ilmastorahaston perustamisesta sovittiin helmikuussa Vuosaareen ilmastokokouksessa. Joulukuussa toimintansa aloittava rahasto alkaa toimia työ- ja elinkeinoministeriön omistajaohjauksessa.

– Tavoitteena on kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen, luonnonvarojen käytön tehostaminen ja luonnon monimuotoisuuden edistäminen, kertoi työministeri Tuula Haatainen (sd.).

Vähähiiliseen talouteen siirtymiseksi tarvitaan sijoituksia esimerkiksi kiertotalouden, puhtaan teknologian ratkaisujen sekä energiatehokkuuden kehittämiseksi.

Rahaston tehtävänä on suomalaisten yritysten hiilijalanjäljen vähentäminen sekä hiilikädenjäljen, eli positiivisten ympäristövaikutuksien vahvistaminen.

Osakeomistukset VN:n kanslian hallintaan

Vaken omistuksessa olevat Posti Group Oyj:n, Altia Oyj:n, Vapo Oy:n ja Nordic Morning Group Oyj:n osakkeet siirretään takaisin valtioneuvoston kanslialle valtion suoraan omistukseen.

Vaken omistuksessa olevat Neste Oyj:n osakkeet, 8,3 prosenttia, jäävät Ilmastorahasto Oy:n omistukseen kuitenkin siten, että toimivalta Neste Oyj:n omistajaohjauksesta on edelleen kokonaisuutena valtioneuvoston kansliassa.

Ilmastorahastolla on käyttövaroja nyt noin 70 miljoonaa euroa. Lisäksi yhtiötä pääomitetaan suoraan valtion budjetista 300 miljoonalla eurolla. Hallitus teki tästä ehdotuksen tämän vuoden seitsemännessä lisäarvioesityksessä.

Tämän lisäksi Ilmastorahastolla on jatkossa käytettävissään Nesteen omistuksen 8,3 prosentin osuuden osinkotuotot.

– Ilmastorahaston ensisijaisina sijoituskohteina ovat yritysvetoiset teollisen mittaluokan skaalaukset, joissa on kyse esimerkiksi uuden teknologian demonstraatiovaiheen hankkeista tai pilottilaitoksen rakentamisesta, Haatainen kertoi.

Rahoitukseen voi liittyä valtiontukiosuus

Rahoitettavat kohteet voivat olla yksityisten ja julkisten toimijoiden yhteisyrityksiä. Haataisen mukaan Ilmastorahasto voi olla myös mukana erilaisissa datan hyödyntämistä tehostavissa julkisissa alustoissa.

Yhtiö voi myöntää oman ja vieraan pääoman muotoista rahoitusta ja siihen voi liittyä valtiontukielementti. Pääomalaina voi olla yksi rahoitusmuoto. Ilmastorahaston toiminnan tavoitteena on olla pitkällä aikajänteellä itsekannattavaa.

Tiiviin vuoropuhelun Ilmastorahaston, Business Finlandin, Finnveran, VTT:n ja Teollisuussijoituksen välillä on tarkoitus varmistaa, ettei valtion erityistehtäväyhtiöiden toiminta ole päällekkäistä.

Ilmastorahasto täydentää EU:n elpymisvälineen vihreää siirtymää edistäviä toimia. Hallitus on budjettiriihessä päättänyt varata kestävän kasvun ohjelmasta 0,9 – 1,2 miljardia euroa vihreää siirtymää tukevaan talouden rakennemuutokseen.

Vake Oy oli pääministeri Juha Sipilän (kesk.) luomus, jonka tarkoitus oli hyödyntää valtionyhtiöiden varoja panemalla niiden taseet töihin, palvelemaan kasvua ja uuden yritystoiminnan luomista. Se ei kuitenkaan koskaan saanut varsinaista sijoitustoimintaansa käyntiin.

Sipilän aikana Vaken päähuomio oli tekoälyhankkeissa.