Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Öljylämmityksestä luopumisen tuki sisältyi jo hallitusohjelmaan – uutta on vain elvytysrahojen suuntaaminen siihen

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ehdottaa öljylämmityksen purkamiseen uutta ohjelmaa. Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.) huomauttaa, että asia sisältyy jo hallitusohjelmaan ja käytännössä alkoi jo.

Puheet uudesta öljylämmityksen purkamiseen johtavasta ohjelmasta eivät ole uusia, vaikka asia puhuttaa nyt.

Elinkeinoministeri Mikä Lintilä (kesk.) esitti lauantaina Lännen Median jutussa ohjelmaa, jolla tuettaisiin kiinteistöjen omistajia lämmitysjärjestelmien vaihtamiseen. Öljylämmityksen vaihtoa ei-fossiiliseen vaihtoehtoon tuettaisiin useammalla tuhannella eurolla.

Lisäksi talonomistajilla olisi mahdollisuus tehdä lämmitysjärjestelmästä niin sanottu leasing-sopimus, joka mahdollistaisi remontin ilman isoa kertakustannusta.

Lintilän mukaan ohjelmaan käytettäisiin EU:n koronaelvytyspaketin ilmastotoimiin suunnattavaa rahaa.

Syksyllä tukea tarjottiin myös kunnille

Paketti tai sen ajankohta ei kuitenkaan ole uusi tai Lintilän oma avaus, vaan sisältyy jo hallitusohjelmaan.

– Sovimme jo hallitusohjelmassa mittavasta tukiohjelmasta omakotiasujille öljylämmityksestä luopumiseen vuodesta 2021 alkaen, kertoo ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.).

Tuki on käytännössä myös jo alkanut etuajassa, sillä ympäristöministeriö aloitti öljylämmityksen luopumistuen myöntämisen jo syyskuussa.

Vuoden loppuun saakka tarkoitetussa haussa oli alun perin kyse 30 miljoonan euron tukipotista.

Uutta on elvytysrahojen suuntaaminen

Ympäristöministeriön tuki omakotitalojen öljylämmityksen vaihtoon on ollut erittäin suosittu.

– Se on juuri ministeri Lintilän kertoman mukainen tukisummiltaan ja sitä on mahdollista myös hyödyntää leasing-mallin kaltaisesti, Mikkonen sanoo.

Lintilän esittämässä ohjelmassa sen sijaan on uutta se, että energiaremontteja voitaisiin rahoittaa EU:n ilmastotoimiin suunnattavilla elvytysrahoilla.

– Koko hallituksen yhteinen tahto on rahoittaa ohjelma EU:n elvytysrahoista, Mikkonen kertoo.

Lintilän mukaan ohjelman kooksi on haarukoitu noin 150 miljoonaa euroa.

Ympäristöministeriö avasi lokakuun alussa myös öljylämmityksen vaihtoon tarkoitetun tukihaun kunnille. Tukea tarjotaan 20-25 prosenttia kustannuksista.